En ny dinosaurieart har upptäckts. Foto: TT

Befjädrad äggrövare med kam av ben

Publicerad

Forskare har upptäckt ännu en ny dinosaurieart. Denna gång handlar det om en fågelliknande ”äggrövare” som levde för mer än 64 miljoner år sedan i dagens Kina.

Djuret, som döpts till Huanansaurus, hade en böjd näbb, kraftiga klor och fjädrar – precis som dagens fåglar.

Huanansaurus tillhörde en grupp dinosaurier som kallas oviraptoider, ”äggrövande ödlor”, som förekom i många olika storlekar. De kunde bli allt från någon knapp meter till mer än åtta meter långa.

Gick på bakbenen

Oviraptoiderna gick uteslutande på bakbenen och precis som många av sina släktingar hade även Huanansaurus en stor kam av ben på huvudet, liknande de som dagens kasuarer har.

Den nya arten upptäcktes i samband med bygget av en järnvägsstation i Ganzhou i sydöstra Kina.

Kan ha funnits på liknande plats

Ett mycket snarlikt fossil, men av en annan art, har tidigare hittats i Mongoliet, runt 3 000 kilometer därifrån.

Avståndet till trots borde alltså livsbetingelserna ha påmint om varandra på dessa platser, spekulerar forskarna i Scientific Reports där upptäckten presenteras. Åtminstone då djuren levde, vilket var i slutet av kritaperioden som varade för 64-146 miljoner år sedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.