Bekämpningsmedel sänker IQ

Uppdaterad
Publicerad

Barn till kvinnor som exponerats för vissa bekämpningsmedel under graviditeten får lägre IQ och större kognitiva problem i förskoleåldern än andra barn. Den slutsatsen drar flera forskargrupper i tre olika studier som publiceras idag.

Det finns ett rakt och tydligt samband mellan rester av insektsbekämpningsmedel som uppmätts i gravida kvinnor och IQ hos deras barn när dessa når skolåldern. Det här menar de tre forskargrupperna från olika universitet i USA. Deras kontroversiella resultat publiceras nu i Environmental Health Perspective.

Kvinnor och barn följdes under flera år

För att ta reda på mer kring hälsoriskerna med de här kemikalierna följde de amerikanska forskarna gravida kvinnor och deras barn under flera år både i New York och på landsbygden i Kalifornien. I Kalifornien inleddes studien 1999 med att forskarna tog urinprover på drygt 300 gravida.

Kvinnornas barn följdes sedan upp under flera år. När barnen nått sju års ålder genomförde forskarna olika tester för att mäta barnens intelligensnivå, IQ, och vissa kognitiva förmågor som verbal förståelse och arbetsminne.

Då uppenbarades ett tydligt samband. De barn som utsatts för de högsta nivåerna av bekämpningsmedel under fosterstadiet också var de barn som presterade sämst i dessa tester.

Stora skillnader i IQ

– Det handlar om avsevärda skillnader i IQ, säger Brenda Eskenazi, professor i epidemiologi vid Berkley University i Kalifornien och huvudförfattare till den ena studien. Den här skillnaden i IQ kan leda till att fler barn behöver särskilt stöd för att klara undervisningen i skolan i framtiden.

I studierna i New York mättes förekomsten av olika bekämpningsmedel både i urinen hos de gravida kvinnorna och i navelsträngen när barnen föddes. Även där följde forskarna både kvinnor och barn under flera år. Där mättes bland annat nivåerna av chlorpyrifos, en organisk fosforförening som varit vanlig i bekämpningsmedel för bostäder både i USA och Sverige. I USA förbjöds kemikalien 2001. I Sverige har den funnits ända fram tills 2008.

Och slutsatserna som forskarna drar i studierna i New York är samma som i den kaliforniska studien; ju högre nivåer av bekämpningsmedel under graviditeten desto lägre IQ när barnen når skolåldern. De barn som haft de högsta nivåerna av chlorpyrifos i navelsträngen var de som hade störst problem med sitt arbetsminne i sjuårsåldern, och även lägst poäng på IQ-testerna som helhet.

Kopplingen mellan IQ och bekämpningsmedel var samma oavsett mammornas utbildningsnivå, inkomster och påverkan från andra föroreningar i miljön som DDT och flamskyddsmedel.

Farligast under graviditeten

Alla tre studierna visar dessutom att det är just under graviditeten, när hjärnan på fostret håller på att utvecklas, som barnet påverkas mest negativt av bekämpningsmedlen.

Den här typen av epidemiologiska studier har alltid sina brister eftersom det kan finnas helt andra samband som registreras i undersökningen men som kan påverka resultatet. Men genom att tre olika studier visar på nästan identiska resultat menar forskarna att sambandet mellan den här typen av bekämpningsmedel och lägre IQ hos barn är svåra att förneka.

– Det är väldigt ovanligt att olika befolkningsstudier visar upp sådana här tydliga likheter i resultaten, säger Maryse Bouchard, en av forskarna bakom studierna.

Bodil Appelquist

vetenskapens värld

Finns även i Sverige

• Dessa organiska fosforföreningar är en grupp kemikalier som länge varit vanliga i bekämpningsmedel mot insekter inom jordbruket och också i medel som används för att bekämpa ohyra i bostäder. I Sverige har flera medel för inomhusbruk funnits, bland annat för att bekämpa kackerlackor och silverfiskar.

• Många av dessa har nu tagits bort från marknaden eftersom flera allvarliga hälsorisker blivit uppenbara. Men fortfarande finns ett ett par medel kvar på den svenska marknaden som fått godkänt av kemikalieinspektionen – de anses ändå ofarliga.

• Inom jordbruket har dessa fosforföreningar varit vanliga under 80- och 90-talet för att bekämpa ovälkomna insekter, men pesticiderna har fasats ut bit för bit på grund av hälsoriskerna och att insekterna byggt upp motstånd mot medlen. Ändå används några medel fortfarande inom jordbruket i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.