Ta en selife för att köpa något på nätet. Ett nytt system för säkrare kortköp testas nu av en stor kreditkortsjätte. Foto: Mal Fairclough

Betala med en selfie

Publicerad

Skicka en selfie för att köpa godkänna ett köp på internet. En ny lösning av så kallade biometrisk igenkänning ska minska bedrägerier.

Kod till bankkortet, portkod hem och till jobbet, kod för att komma in till din internetbank eller för att låsa upp mobilen. Idag har vi en mängd olika koder att hålla i huvudet. Att ha samma kod till allt är heller inte särskilt smart.

Bäst vore om vi kunde undvika koder helt. Nu kommer en ny lösning av så kallade biometrisk personidentifiering där vi kan strunta i koden och istället använda vårt ansikte som identifiering.

Det är kortföretaget Mastercard som nu testar ett system där kortköp kan genomföras med hjälp av en selfie. Det rapporterade Financial Times tidigare i veckan.

Istället för en pinkod till bankkortet tar personen en bild på sig själv i mobilen som verifieras mot en redan lagrad bild hos företaget.  Systemet testas nu i USA och Nederländerna men kan komma att införas i 14 andra länder redan i sommar. Kreditkortsföretaget har även testat andra metoder där identifiering sker genom röst igenkänning och scanning av ögats iris.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.