Området där forskarna anser sig ha funnit bevis för vatten ligger i kratern Gale nära ekvatorn på Mars. Sedimenten är mycket finfördelade. Foto: Nasa

Bevis för flytande vatten på Mars

Publicerad

Ett internationellt forskarlag under svensk ledning har funnit bevis för flytande vatten på vår grannplanet Mars. Upptäckten innebär dock inte att det behöver finnas liv på planeten.

– Miljön är mycket ogästvänlig. Om det finns mikroorganismer där måste de vara extremt tuffa, säger Javier Martin-Torres, professor vid Luleå tekniska universitet, specialist på atmosfärvetenskap, och ledare för den nya studien.

Forskarna har samlat in material med hjälp av den amerikanska rymdstyrelsen Nasas landfarkost Curiosity. Insamlingen har skett runt Gale-kratern i ett mycket torrt område vid ekvatorn på Mars.

Flytande saltlösningar

På platsen har man funnit salter, perklorater, i det översta jordlagret på planetens yta. Det är välkänt att perklorater absorberar vattenånga från omgivningen, och det sannolika är att flytande saltlösningar bildas nattetid i marken, i de översta fem centimetrarna av jordytan.

Dessa flytande saltlösningar, i princip detsamma som saltlake, avdunstar sedan snabbt efter soluppgången.

– Ingen har tidigare funnit bevis för flytande vatten på Mars. Vi har förstås inte kunnat se vattnet, eftersom det bildas nattetid, men vi är mycket säkra på vår sak, säger Martin-Torres.

Extremt livsfientligt

Vatten är förutsättningen för den typ av liv vi känner till. Men enbart ett tunt lager av vatten räcker inte eftersom den nuvarande miljön på Mars är livsfientlig i övrigt.

– Det är 90 graders skillnad mellan dag och natt vid ekvatorn på Mars. UV-strålningen är mycket kraftig, och hela regionen är mycket torr. Förhållandena är de sämsta tänkbara, säger Martin-Torres.

Han och hans kollegor, som publicerar sina rön i Nature Geoscience, tror att förutsättningarna är mycket bättre på högre breddgrader, där fuktigheten är högre och dagstemperaturerna är lägre. Men eventuella mikroorganismer måste fortfarande vara anpassade för ett liv i helvetet.

– Än så länge är allting bara spekulationer. Men man vet aldrig, säger han.

Fakta: Vatten på Mars

Vatten på Mars finns i form av is vid nord- och sydpolerna. Is finns också under jordytan på tempererade breddgrader. Dessutom finns små mängder vattenånga i planetens atmosfär.

Flytande vatten har dock varit svårare att finna som ett resultat av de extrema förhållanden som råder på planeten. Antingen fryser vattnet omedelbart till is, eller dunstar bort blixtsnabbt.

Den nya studien är det första beviset för flytande vatten, eller snarare flytande saltlösningar, det vill säga en blandning av salter och vatten.

Källa: Nature Geoscience.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.