Bevis för liv i rymden

Uppdaterad
Publicerad

En forskare från amerikanska rymdstyrelsen NASA påstår sig nu ha hittat bevis för liv i rymden. Astrobiologen Richard Hoover har analyserat en mängd rymdstenar och i två av dessa har han hittat något han menar är spår av fossila bakterier. Detta betyder, enligt honom, att vi inte är ensamma i universum.

Det handlar alltså om två meteoriter, rymdstenar som Richard Hoover hittat i Frankrike och Tanzania.

När Hoover analyserade stenarna genom att undersöka färska, nygjorda ytor på meteoriterna i steril miljö. Han hittade då fossilerade rester av bakterier som han hävdar inte kan ha tagit sig in i meteoriterna efter att de landat på jorden. De måste alltså ha funnits i meteoriterna på stenarnas färd genom rymden.

Livet på jorden

Richard Hoover menar att det han hittat i meteoriterna liknar cyanobakterier, en grundlivsform på jorden.

Om Richard Hoovers fynd kan bekräftas skulle det betyda att det har funnits, och kanske fortfarande finns, liv på många håll i rymden. Det skulle även ge stöd åt teorin att livet på vår planet startade genom att rymdstenar med bakterier ramlade ner på jorden.

Tidigare forskning visar också att det är möjligt för bakterier att kapslas in i stenar och att dessa bakterier kan överleva i miljontals år under sin färd i rymden.

”Mycket intressant upptäckt”

– Det är helt klart att de här meteoriterna kommer utifrån och härstammar från när vårt solsystem bildades, säger Ola Karlsson, asteroidforskare vid Uppsala universitet, som menar att detta kan stärka teorin om hur livet uppstod på jorden.

– Undersökningen som Richard Hoover gjort av dessa meteoriter är mycket omfattande och jag menar att de här fynden kan mycket väl betyda att det har funnits någon form av biologiskt liv på andra platser i vårt solsystem. Och eftersom vi vet att liv är svårt att ta kål på när det väl har uppstått innebär det att liv på andra platser mycket väl kan finnas kvar än i dag, säger Ola Karlsson till Vetenskapens värld.

Fynden som Richard Hoover nu påstår sig ha gjort är så spektakulära att tidskriften, The Journal of Cosmology, där hans studie publiceras, bjudit in 100 andra experter på området och 5000 andra forskare för att granska och kommentera upptäckten.

Inte första gången

Richard Hoover har specialiserat sig på att studera mikroskopiska livsformer som kan överleva i extrema klimat, som glaciärer och i heta källor. Han är heller inte den första som påstår sig ha hittat liv från andra världar.

1996 påstod en annan NASA-forskare att han hittat bevis för en fossila rester av liv i en 4 miljarder år gammal meteorit som han ansåg kom från Mars.

Den upptäckten har efteråt kritiserats från många håll och så lär också ske med Richard Hoovers upptäckt, men kan den bekräftas är det en revolutionerande nyhet och ett stort steg för forskningen kring liv i rymden och livets uppkomst på jorden.

– Jag bedömer att den här nya upptäckten av Richard Hoover och granskningen som han gjort av de här meteoriterna är mycket mer gedigen och trovärdig än till exempel Mars-studien. Det här är mycket intressant, säger Ola Karlsson asteroidforskare vid Uppsala universitet.

Bodil Appelquist

SVT vetenskap

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.