Svampätande bin

Uppdaterad
Publicerad

Bin lever inte bara på pollen. Det visar nu en grupp brasilianska forskare som upptäckt att bin föder upp svampar som de senare matar sin larver med.

En grupp forskare har upptäckt att brasilianska bin leveri ett näst intill symbiotiskt förhållande med en svamporganism därbåda parter är beroende av varandra för överlevnad.

Upptäckten ärden första som visar att bin beter sig på ett mycket mer avanceratsätt än man tidigare trott.

 – Vi är så matade att bin livnär sig på pollen men att de äter svampär ju helt annorlunda. Det är ett ganska stort steg från att samlapollen till att föda upp svamp. Det är en art som bryter mot ennorm och det öppnar upp ett fält att börja tänka på bin i heltandra termer, säger Magnus Stenmark, naturvårdsbiolog.

Ingablåklockor midsommarkransen

Resultaten är de första som visarhur bins ekologi, det vill säga hur de lever och beter sig, är heltannorlunda än vad forskare tidigare trott. Men resultaten kanäven få större konsekvenser. Så kallade fungicider som användsför att bespruta växter för att skydda dem mot svampangrepp kanpåverka bin som livnär sig på svamp.

Även om den typ avbin som studerats i den nya forskningsstudien inte lever i Sverigemenar Magnus Stenmark att man inte kan vara helt säker på attbekämpningsmedlen inte påverkar våra svenska bin. Och skulle binapåverkas negativt och till och med minska i antal kan det fålångtgående effekter.

– Det får en enorm effekt på vildablommor och örter. Resonemangen blir att det blir färre arter ochindivider av bin. Det märker vi inte av till en början mer än attdet surrar mindre i trädgården. Men på lång sikt kan det ju få betydelse för vilda växter i naturensom till exempel blåklocka och andra vilda blommor folk har till exempel i sinamidsommarkransar.

Upptäcktes av en slump

Fyndet bakomforskningsresultaten, som nu presenteras i tidskriften CurrentBiology, gjordes av en slump. Forskarna såg att en vitaktig svampspred sig i deras konstgjorda yngelkammare där de förvarade sinabilarver. Larverna verkade dessutom inte må bra och började minskai antal vilket gjorde att forskarna trodde att svampen var giftigför larverna.

– Först såg jag hur svampen växte intensivt i någradagar för att sedan försvinna. Efter att svampen minskat så var detfler larver som överlevde, skriver Cristiano Menezes som är en avforskarna bakom studien.

När forskarna sedan satte upp kameror föratt studera larverna så upptäckte de att svampen inte alls tog dödpå larverna. Videofilmer visade hur larven glufsade i sig svampen.  

Att svampen är livsnödvändig för bina blev änmer tydlig när forskarna upptäckte att bina tar med sig svampen närde flyttar till nya bon. När bihanarna lämnar boet för att byggaupp ett nytt, tar de med sig delar av det byggmaterial som användestill larvernas yngelkammare och där svamparna lever.

Insekter och svampar ärett vanligt par

Att insekter utnyttjar och samarbetar med svampar har varit käntför biologer sedan länge. I Sverige finns en typ av skalbagge,almsplintborren, som för med sig svampsporer i speciella fickor somde smittar träd med. När trädet börjar dö livnär sigalmsplintborren sedan på det döende trädets bark. Men att fenomenet även finns bland biarter är något helt nytt. För naturvårdsbiologen MagnusStenmark är upptäckten helt klart spännande. 

– Det väcker en delfrågor; hur fungerar bin som lever i Sverige? Resultaten lär osshelt enkelt att tänka nytt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.