Foto: Scanpix

Biologiska klockan ger vårtrötthet

Uppdaterad
Publicerad

Hastigheten i dagslängdsförändringen nu gör att den biologiska klockan hos vissa inte hinner med, de blir vårtrötta.

Det här förklarade sömnforskaren Torbjörn Åkerstedt i Gomorron Sverige med anledning av den internationella sömndagen 21 mars. Han berättade också om de senaste sömnrönen.

– Det mest roliga just nu är man börjar förstå hur sömnen inte bara påverkar vakenhetsnivån, utan också emotionerna, känslorna, förklarade Torbjörn Åkerstedt. Sover man inte så blir ”känslodelarna” av hjärnan lite okontrollerade därför att kontrollorganet är trött och halvsover.

– Det här centret kommer att överreagera, man skrattar, gråter eller blir arg. Och plötsligt så börjar vi nu förstå att här har vi rätt mycket av förklaringarna till många av de känsloproblem som människor har. Vi börjar också förstå att drömsömnen har större betydelse än vi trott.

– Vad är de vanligaste orsaken till att vi sover dåligt?

– Det är att man utsatt sig för långvarig stress, i arbetet eller hemma, eller båda. Och orsaken är att man oroar sig för vad som ska hända nästa dag. Då varvar man upp, medvetet eller omedvetet. Stressar man under dagen så sover man bättre, då har man använt hjärnan.

– Det gäller att komma bort från alla tvången, tacka nej till alla extrauppdrag. Försöka att inte tänka på problem innan man ska gå och lägga sig, säger Torbjörn Åkerstedt.

– Och bästa tipset för god sömn?

– Mycket fysisk aktivitet, och mycket ljus på morgonen.

Fler tips vid sömnproblem.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.