Bitcoin hotas av EU-skatt

Uppdaterad
Publicerad

Bitcoin, valutan som bara finns på internet, hotas nu av att beläggas med moms inom EU. Det skulle vara en dödsstöt för den nya valutan inom EU, enligt bitcoinforskare.

Internetvalutan bitcoin har fått stor uppmärksamhet sedan den släpptes lös på nätet av en anonym programmerare för drygt fem år sedan.

Själva idén med valutan är att vara helt oberoende av finansiella institutioner som privata banker och centralbanker. Bitcoins går att skicka till vem som helst på jorden, helt oreglerat och i stort sett gratis.

På grund av anonymiteten som uppstår har de nya internetpengarna gynnat pengatvätt och illegal handel på nätet. I nuläget används valutan främst som investering, som betalmedel har bitcoin ännu inte slagit igenom. Dessutom hotas nu valutan av ännu ett orosmoln.

Svenska skatteverket bakom

Svenska katteverket har drivit ett mål ändå upp till EU-domstolen om att beskatta bitcoin som en vara snarare än en momsbefriad valuta. Det här kan få stor effekt för bitcoin. Beskattningen kan förhindra utvecklingen av bitcoin eftersom det gör det mindre gynnsamt för företag att utveckla tjänster kring den nya valutan.

För ett halvår sedan bestämde Australien att bitcoin skulle momsbeläggas, vilket har förstört utveckling av bitcoin i landet enligt bitcoinföretagaren Frank Schuil:

– Samma sak kommer troligen hända i Europa om de beslutar att beskatta bitcoin på samma sätt. Bitcoin kommer aldrig nå sin fulla potential om samhället betraktar den som en vara och inte en valuta.

Enligt svenska riksbanken är bitcoin inte ”pengar” i vanlig mening eftersom det inte finns någon som backar upp värdet på valutan och för att allt för få använder den som betalmedel.

Skatteverket driver bitcoinmålet i EU-domstolen mot svensken David Hedqvist som är personen bakom bloggen bitcoin.se. För ett par år sedan funderade han på att börja sälja bitcoin på sin sajt och kontaktade därför skatteverket angående momsen på den växlingsavgift han skulle tjäna in.

Skatteverket vill betrakta bitcoin som en ”elektronisk tjänst” och ärendet har nu gått till Högsta förvaltningsdomstolen som begärt besked från EU-domstolen.

En anonym donator har hjälpt David Hedqvist att betala rättegångskostnaderna. Det är fortfarande oklart när beslut i frågan kommer tas upp i EU-domstolen.

Allt starkare datorer driver Bitcoin

Men momshotet anses inte vara det enda hotet mot bitcoin som valuta. Grundidén med bitcoin är att ersätta maktcentrerade strukturer som banker och stater med ett självkontrollerande nätverk av datorer.

Vem som helst kan ställa upp med en dator i nätverket – som incitament får alla datorer som lyckas att verifiera en transaktion bitcoins för besväret. Det är så de nya internetpengarna skapas.

Men idag har bitcoinnätverket blivit så stort att det krävs specialtillverkade datorer för att klara av själva verifieringsprocessen. Företag har därför börjat tillverka särskilda datorer för bitcoinnätverket som samlas i stora processorhallar, eller köps upp i större antal av andra företag.

Jonathan Jogensfors är systemvetare vid Linköpingsuniversitet och har forskat på säkerheten kring bitcoin:

– Det var tänkt från början att man skulle ha ett system där vem som helst kunde bli delaktig med sin egen hemdator. Men nu har teknikutvecklingen gått extremt fort, så att det krävs mycket kraftfulla datorer som kräver stora mängder ström. Och då finns en risk att det skapas ett oligarki eller till och med ett monopoli på datorkraften.

Ja nu när större företag köper upp bitcoinnätverket – har bitcoin mer och mer börjat likna de maktcentrerade institutioner som bitcoins skapare ville komma bort ifrån, enligt Jonathan Jogenfors:

– Så bitcoin som det ser ut idag har det här som ett problem, säger han.

Mer om internetvalutan bitcoin, i Vetenskapens värld 9/3 20:00 SVT2 och på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.