Skägget på plats igen – utan superlim. Foto: TT

Bivax räddade Tutankhamons skägg

Uppdaterad
Publicerad

Nu sitter skägget åter på plats på Tutankhamons begravningsmask som återförts till Egyptiska museet i Kairo.

Trots att Tutankhamondog för omkring 3200 år sedan är hans ansikte känt över helavärlden – orsaken är den begravningsmask som täckte den ungefaraonens ansikte när hans mumie hittades i en grav i Konungarnasdal i södra Egypten 1922, och som blivit en ikonisk symbol för Egypten.

Försökte rädda skägget med superlim

Därför blev uppståndelsen stor närskägget lossnade på detta arkeologiska dragplåster. Olyckan inträffade då museipersonalskulle flytta på den två kilo tunga guldmasken och plötsligttappade greppet om den i augusti förra året.

I ett desperat försökatt rädda den arkeologiska superkändisen, satte personalentillbaka skägget med superlim, vilket fått hårt kritik, och ledde till att den annars så ståtliga maskenvanpryddes av en missklädsam synlig limrand.

Bivax bästa alternativet

Lyckligtvis verkardenna historia nu fått ett lyckligt slut, i och med en gemensamräddningsaktion där ett tysk-egyptiskt team lyckades hitta ettsätt att få bort superlimmet och sätta tillbaka skägget, skriver The New York Times.

För attklara detta konststycke använde man sig av bivax och traditionella träverktyg, vilket ska ha fungerat över all förväntan.

Egyptensegen antikvitetsminister Mamdouh el-Damaty menar att dessanaturliga material visade sig vara det klart bästa alternativet för att rädda ansiktet på Tutankhamon.

Som nu åter är på plats i sin museimonter i Kairo efter den åttaveckor långa restaureringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.