TV: Här ryker bläckfiskarna ihop i en fajt

Uppdaterad
Publicerad

För första gången har ett bläckfiskslagsmål över en hona fångats på film. Observationen stödjer en typ av spelteoretisk modell där hanar trevande känner sig fram, innan de går i klinch.

Tidigare har man bara haft teorier om hur bläckfiskhanar av den här typen går tillväga när de slåss om en hona, men nu har man alltså första gången fångat en riktigt kraftmätning på film i det vilda.

Det var 2011 som de två doktoranderna Justine Allen och Derya Akkaynak var ute och dök i Egeiska havet utanför Turkiets västra kust, som de fick ta del av bråket.

Från stora pupiller till handgemäng

Det verkar från den här observationen som att bläckfiskhanarna trevande mäter sina krafter, genom att förstora sina pupiller, skifta utseende så att de får zebraliknande ränder på kroppen, slå med sina armar, och spruta bläck.

Observationen var aggressivare än vad forskare hittills upptäckts i labbmiljöer, men stödjer ändå en slags spelteoretisk modell som innebär att kombattanterna successivt mäter sina krafter innan de är beredda på att börja slåss ordentligt.

– Det här är bara en observation, men det visar på hur mycket vi kan lära oss om vi ger oss ut i de här riktiga miljöerna utanför labbet. Den här typen av beteendeforskning på djur måste bedrivas så. Sen ska man ju ha tur att fånga det på film så här, men ny vetenskaplig kunskap finns runt omkring oss ute i naturen hela tiden, säger Justine Allen, numera verksam på Brownuniversitetet i USA, i ett pressmeddelande.

Resultaten från observationen presenteras i den vetenskapliga tidskriften American Naturalist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.