Med lite tur kan det kalla vädret minska antalet TBE-fall i år. Foto: Scanpix

Få fästingar tack vare kylan

Uppdaterad
Publicerad

Det ser ut att bli en bra fästingsäsong i år. För oss som vill slippa bli bitna.

– Ja det borde bli mindre fästingar i år. Fästingar är kallblodiga djur som måste krypa långt ner i marken för att skydda sig mot kylan. Ju kallare desto fler som dör. Men det bör helst vara en snöfattig vinter. Annars gynnas de snarare, säger Magnus Johansson, TBE-forskare och  universitetslektor vid Örebros universitet

Mycket snö – fler fästingar

Ett tjockt snötäcke fungerar som ett isolerande lager som stänger ute vinterkylan och håller marken relativt varm. Mycket snö innebär alltså att fler fästingar överlever vintern.

En kall och snöfattig vinter är däremot idealiskt om man önskar sig en något mindre fästingtät sommar. Och enligt Magnus Johansson ser det hoppfullt ut.

– Jag skulle tro att många fästingar fryser ihjäl nu under de här ovanligt kalla nätterna för årstiden.

Fästingsäsong redan igång

Fästingsäsongen har egentligen varit igång ett bra tag redan. Så fort det blir ett par plusgrader kan de krypa upp ur marken och vara aktiva. Redan i november kunde den riktigt otursamme bli fästingbiten.  

– Men egentligen är det inte antalet fästingar man behöver bekymra sig över om man är orolig för att bli smittad med TBE-viruset. Till skillnad från vad många tror så sprids inte viruset av att en och samma fästing smittar flera värddjur, säger Magnus Johansson.

Minskad risk för TBE?

För att TBE-viruset ska kunna etablera sig i ett nytt område och få större spridning måste fästinglarver och nymfer ha rätt förutsättningar för att hamna på ett och samma värddjur. Främst gnagare. Då kan viruset överföras mellan fästingarna. Hur goda förutsättningarna blir kan också kopplas till väder och temperatur. Även här är en varm vår till fästingarnas och virusets fördel.

Så med rådande köldknäpp på vårnäsan kommer vi förhoppningsvis att kunna se ett mindre antal TBE-fall i Sverige i år, om kylan håller i sig.

Fakta

Fem fakta om fästingar

• Fästingar har många steg på sin livscykel. Från ägg till larv vidare till nymf och från nymf till fullvuxen fästing.• Fästingar tillhör djurgruppen kvalster som är ett slags spindeldjur.• Fästingar har många steg på sin livscykel. Från ägg till larv vidare till nymf och från nymf till fullvuxen fästing.• När larven kläcks ur ägget har den endast sex ben och innan den kan bli en nymf måste den få i sig en portion blod.• Nymfer ser ut som fullvuxna fästingar men är väldigt mycket mindre. Precis som en fullvuxen fästing har nymfen åtta ben.Källa: Naturhistoriska riksmuseet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.