– Jag tycker inte att det är realistiskt eller försvarbart att ge rekommendationer om ett så lågt sockerintag. De här forskarna vill ju sticka ut hakan och skapa diskussion om hur lite socker man ska äta. Men de har skakig data för det de säger, säger Anna Karin Lindroos, dietist på Livsmedelsverket.
De brittiska forskarna vill alltså gå ännu längre än de gränser som Världshälsoorganisationen, WHO, föreslår. I Sverige är Livsmedelsverkets rekommendationer att inte mer än 10 procent av de kalorier vi får i oss bör komma från tillsatt socker.
Småäta värst
– Socker i stora mängder är inte bra, varken för tänder eller hälsan. Socker och söt mat tar ju plats från mer näringsrik mat som vi ska äta oss mätta på, säger Anna Karin Lindroos.
Hon menar också att hur socker konsumeras är viktigt i sammanhanget:
– Att småäta godis hela tiden är mycket värre för tänderna än att bara äta lördagsgodis.
Kritisk mot förslaget
Livsmedelsverkets senaste matvaneundersökning för vuxna visade att i genomsnitt nio procent av svenskens dagliga kaloriintag kom från tillsatt socker, vilket betyder att runt 45 procent av de som deltog i studien får i sig för mycket socker. Men trots att Anna Karin Lindroos är kritisk till forskarnas förslag, tycker hon att vi generellt ska minska vårt sockerintag.
– Många äter alldeles för mycket socker per dag.