Foto: Scanpix

Bröstcancer kopplas till blodtrycksmedicin

Uppdaterad
Publicerad

Bröstcancer är vanligare hos kvinnor som under lång tid ätit medicin mot högt blodtryck, visar en ny studie. Men ännu vet man inte vad sambandet beror på och läkare avråder därför starkt från att avstå från medicinen.

Nästan var fjärde svensk lider av högt blodtryck och många äter under åtskilliga år medicin för att hålla blodtrycket i schack och undvika komplikationer som stroke och hjärtinfarkt.

Blodtrycksmedicin tillhör därför de allra vanligaste läkemedlen i Sverige.

Nu visar en ny studie att bröstcancer är vanligare bland kvinnor som länge tagit kalciumantagonister, som är en sorts blodtrycksmedicin som både sänker blodtrycket och förbättrar hjärtats funktion.

Studien publiceras i den vetenskapliga tidskriften JAMA i dag.

”Studien av hög kvalitet”

Man har följt 2.700 kvinnor i åldern 55-74 år, varav 1.900 hade antingen duktal eller lobulär bröstcancer (alltså både cancer i mjölkgångarna och i bröstkörtlarna). När forskarna frågat vilka läkemedel kvinnorna tagit under sina liv visar det sig att bröstcancer är 2,4 vanligare hos dem som tagit kalciumantagonister som Amlodipin i minst tio år.

Studien innefattar med sina 2.700 personer ganska få personer och framförallt är antalet personer i kontrollgruppen litet. Men bakom den ligger en grupp ledd av Christopher Li vid Fred Hutchinson Cancer research center i Seattle USA. Det är en av USA:s mest kända forskargrupper, eftersom det var den som för några år sedan lyckades visa att användning av östrogenpreparat under mer än fem års tid kan leda till bröstcancer.

Nu jobbar de alltså med en ny hypotes och även om den nya studien är liten väcker den därför stort intresse i forskarvärlden.

– Studien är liten men av mycket hög kvalitet och därför ändå intressant, säger Per Hall, professor i medicinsk epidemiologi vid Karolinska institutet.

Förbryllar forskarna

Den nya hypotesen går ut på att  just långtidsanvändningen av den här sortens medicin verkar medföra särskilda risker. Det är inte studerat i den här formen tidigare.

I Sverige används läkemedlet av 140.000 kvinnor i åldersgruppen 55-74 år eller nästan 13 procent och förskrivningen ökar stadigt, eftersom medicinen haft så bra resultat på högt blodtryck.

Forskarna har inte sett någon förhöjd cancerrisk för någon annan blodtrycksmedicin och ger heller inga förklaringar till sambandet. Man vet helt enkelt inte alls varför kalciumantagonister skulle ge cancer, man kan alltså konstatera att sjukdomen är vanligare hos kvinnor som tagit dem länge.

Redan i början av 1990-talet menade vissa forskare att det verkade finnas ett samband mellan att ta kalciumhämmare länge vid hög ålder och risken att drabbas av cancer. Men de studier som då gjordes kunde aldrig leda saken i bevis.

Nu efterlyser forskarna bakom den nya studien ytterligare forskning för att utreda sambandet vidare.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.