Foto: Nature

Förlamad – nu kan Ian röra på sin hand igen

Uppdaterad
Publicerad

En bilolycka gjorde Ian Burkhart blev näst intill totalförlamad, och enligt läkarna skulle han få leva med det resten av livet. Fyra år senare har han fått tillbaka viss rörlighet tack vare ett team forskare som lyckats koppla om Ians hjärnsignaler och leda dem förbi brottstället i nacken.

När Ian Burkhart i USA råkade ut för en bilolycka bröt han nacken och kunde inte röra sig från axlarna och ner. Enligt läkarna var det för resten av livet. När nacken bröts kunde hjärnans signaler inte längre nå musklerna i kroppen. Ian Burkhart hade hamnat i samma sits som miljontals andra världen runt: han var förlamad.

Elkontakt i huvudet

Men en grupp forskare och ingenjörer vid Ohio-universitet i Columbus, USA, och Battelle-institutet ville se om det gick att leda signalerna runt brottet och därmed kringgå problemet. Så nu skulle Ian få leva med någonting som väldigt mycket påminde om en elkontakt instucken i huvudet.

En uppsättning mikroelektroder implanterades i Ians huvud vid hjärnans motoriska centrum, och gav teamet ett ”fönster” dit in. Man valde särskilt ett område aktivt vid handrörelser.

Avkodade hjärnan

Sedan användes algoritmer som lärde sig att avkoda aktiviteten i hjärnans nervceller och hur dessa såg ut när Ian tänkte på att röra en hand eller arm. Ian hade framför sig en datorskärm som visade olika handrörelser, som han skulle försöka härma. Det kunde han förstås inte då, men uppmärksamheten på handrörelserna fanns i hans hjärna, och man kunde utifrån avläsa var hjärnverksamheten kring de här rörelserna pågick.

Hopkopplad med dator

Ian fick måste sitta upp till tre gånger i veckan under 15 månaders tid för att använda det här systemet. Kopplingen förbi nackbrottet gjordes sedan från kontakten i huvudet till en dator och därifrån vidare till en utrustning på hans underarm.

Signalerna från dess 130 elektroder talade om för musklerna vad de skulle göra, och så började han kunna lyfta handen, knyta den lätt och gripa efter saker. Lite senare kunde han börja utföra enklare sysslor, som att ta tag i en flaska, tömma den i en burk och röra runt burkens innehåll. Numera har han till och med ett slags elgitarr att spela på.

Fler patientgrupper

Forskarna bakom rapporten, som publiceras i den stora tidskriften Nature, hoppas att det lyckade experimentet ska kunna leda till att även människor som blivit förlamade i stroke eller efter en hjärnskada ska kunna återfå åtminstone vissa funktioner med hjälp av ett liknande så kallat ”neural bypass system”.

Fakta: Neurologisk ”by pass”

  • Många personer som lider av förlamning har drabbats av en skada på ryggmärgen. Impulserna i hjärnan är alltså intakta, men på grund av skadan har det uppstått ett brott i det ständiga flöde av elektriska impulser som går mellan hjärnan via ryggmärgen och ut till musklerna i armar och ben. Impulserna når inte fram.
  • Under lång tid har forskarna kartlagt vilka områden i hjärnans motorcortex som aktiveras vid specifika rörelser. Tack vare ett implantat med elektroder som placeras på dessa områden kan signalerna fångas upp. Signalerna skickas via en dator till de muskler som ska utföra den specifika rörelsen.
  • På så sätt fungerar den nya tekniken som en ”by pass”, eftersom den låter signalerna ta en omväg, förbi det ställe där ryggmärgen är skadad.
  • Forskarna tror att tekniken även kan komma till användning för personer som är förlamade efter att ha drabbats av stroke eller trauma.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.