Brustet hjärta farligt som infarkt

Publicerad

Brustet hjärta är betydligt farligare än vad man hittills trott. Överlevnaden kan jämföras med den vid akut hjärtinfarkt, skriver Dagens Medicin.

Vid brustet hjärta, eller takotsubo som det egentligen heter, slutar hjärtmuskulaturen tillfälligt att fungera i vissa delar av hjärtat. Nästan alla som drabbas är kvinnor. Symtomen är de samma som vid hjärtinfarkt förutom att takotsubo inte beror på en propp i ett kranskärl som stoppar blodflödet, och att hjärtmuskeln sedan helt återhämtar sig.

Eftersom hjärtat återhämtar sig har forskare trott att tillståndet är relativt ofarligt, men nu visar en studie vid Sahlgrenska universitetssjukhuset att överlevnaden går att jämföra med den vid hjärtinfarkt.

Men vad patienterna dör av vet man inte.

– Takotsubo är ju kopplat till svåra stressituationer av olika slag, både psykiska och somatiska, så det är möjligt att dessa faktorer kan spela in, säger ST-läkaren Björn Redfors till tidningen.

I den aktuella studien, som presenterades vid en hjärtkongress i London nyligen, studerade han och hans kollegor 302 västsvenska patienter som drabbades av takotsubo mellan 2005 och 2013.

Studien tyder också på att antalet diagnostiserade fall av takotsubo ökar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.