Jupiter och Venus ”i möte” 2012 Foto: JulianColton / Wikimedia Commons

Chans att skymta Venus möte med Jupiter

Uppdaterad
Publicerad

Missade du morgonens planetmöte? Då finns det ett ny chans redan i morgon.

Morgonpigga rymdentusiaster kunde vända blicken mot skyn tidigt på måndagsmorgonen. Vid gryningen fanns det nämligen chans att skymta när Venus möter Jupiter.

– Det ser ut som två ovanligt ljusa stjärnor bredvid varandra. Det låter inte speciellt spännande, men det ser väldigt vackert ut på ett sätt man inte riktigt kan förklara, säger Robert Cumming, redaktör för tidskriften Populär Astronomi, till TT.

Viktigast med klar sikt

Det är också de två ljusaste planeterna som möts. Det är inte speciellt ovanligt, utan sker med ett par års mellanrum.

Å andra sidan kan de vara ganska svåra att skymta från Sverige. På Populär Astronomi listar Robert Cumming flera tips, men framförallt hänger det på väder.

– Om det överhuvudtaget är klart väder är det absolut viktigaste att det är klar sikt mot sydost så att du ser hela vägen ner till horisonten. Sedan ska man pricka in rätt tid när det är lagom ljust och lagom mörkt.

Satellitbild visar var i Sverige det är klarast och störst chans att se när Venus möter Jupiter.

Då kan man se planetmötet igen

Även om vädret skulle svika under morgonen finns det ytterligare en chans att skymta planeterna även på tisdagsmorgonen. Och igen om några år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.