Cannabisklubbor och chokladkakor med marijuana – ser smaskigt ut för barn, men nu varnar barnläkare för konsekvenserna. Foto: Shira Golding / Flickr

Chockökning av marijuanagodis till barn i USA

Uppdaterad
Publicerad

Nu slår barnläkare i USA larm: Liberalare narkotikapolitik i vissa delstater har lett till att sjukvården får ta emot fler narkotikadrabbade barn.

I allt fler delstater i USA blir drogen marijuana laglig att köpa – för vuxna. Men det får också en del oväntade effekter. Forskare rapporterar nu i tidskriften JAMA Pediatrics att det i vissa delstater har skett en kraftig ökning av barn som kommer in till sjukhus för att de ätit sötsaker med marijuana som ingrediens, till exempel marijuanakakor och marijuanagodis.

Barn åt marijuanagodis

I delstaten Colorado har man plötsligt börjat få in barn till sjukvården på grund av oavsiktligt ätande av marijuanasötsaker. Tidigare har denna patientgrupp varit obefintlig, men efter legaliseringen har 14 barn tagits in på sjukhus på grund av oavsiktligt svald marijuana, varav 7 av fallen handlade om rent marijuanagodis.

Från år 2009 har Colorado haft lagar som tillåter marijuana att säljas till vuxna över 21 år.

– Innan marijuana-boomen så var den här typen av sötsaker med marijuana inte massproducerade, men nu ser vi den här typen av sötsaker med höga halter av THC i sig, säger George Wang, den läkare som gjort själva studien.

THC, det är alltså det aktiva ämne som finns i marijuana och i det ”knarkgodis” som nu säljs i USA. Och vad som ibland händer är alltså att barn sätter i sig en THC-spetsad kaka eller en klubba som ligger där hemma, men som kanske inte var avsedd för dem.

Lockelsen stor till sötsaker

– Vi vet att barn i hemmen till och med sätter i sig obehagliga objekt som rengöringsmedel. Lockelsen i ätbara marijuana, som smakar och ser ut som vanliga sötsaker, gör dem särskilt riskabla.

Läkarna menar att barnen utsätts för onödiga risker på grund av de nya sötsakerna. Koncentrationssvårigheter, inlärningssvårigheter och hyperaktivitet har tidigare i forskning setts som konsekvenser bland barn som under fosterstadiet utsatts för THC. Om detta också kan appliceras på vanliga barn är dock inte säkerställt.

Nu framförs i varje fall krav på att Colorado, som gått längre än många andra delstater i sin tillåtelse för den här typen av godisknark, ska ändra sina regler för hur man ska få förpacka den här typen av laglig narkotika.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.