Hackers kan lätt komma åt dina personliga uppgifter på internet, läs nedan hur du skyddar dig bäst. Foto: TT:

Dags för nytt 1Ö5en0rD

Publicerad

Varning för lätta lösenord. Det finns så många kontouppgifter på vift att priserna priserna på hackade lösenord nu dumpas på svarta marknaden, säger en säkerhetsexpert.

Enligt IT-säkerhetsspecialisten Per Hellqvist är det bästa sättet att skydda sig att byta lösenord kontinuerligt.

I filmvärlden kan en karaktär vara så smart att den kan gissa sig till en annan persons lösenord. I verkligheten är det lättare än så. De hackers som vill åt ditt konto på till exempel sociala medier som Facebook testar sina databaser mot ditt lösenord. Databaserna kan bestå av alla ord på alla språk och alla namn.

– På sociala medier och på webbmailen ska du ha de svåraste lösenorden. Det är därifrån de kan ta sig in på ställen där du har uppgett kontouppgifter eller sprida dåliga länkar, säger Per Hellqvist.

”Jag vet inte vad jag har för lösenord på facebook”

Du ska aldrig använda ord eller namn som lösenord. Men framförallt ska du blanda stora och små bokstäver med siffror. Då får lösenordet ett högre kryptografiskt värde. Och ju längre lösenordet är, desto svårare är det att hacka, enligt Per Hellqvist.

– Att komma ihåg lösenord som är märkligt utformade kan ju vara svårt. Speciellt om man byter ofta. Därför kan det vara bra att använda lösenordshanterare. Jag vet till exempel inte vad jag har för lösenord på facebook. Jag blundar, knappar på tangentbordet och håller in shift ibland när jag skapar mitt lösenord, säger Per Hellqvist.

Skaffa en minnesregel

För att skapa ett säkert lösenord som man kommer ihåg bör man ha en minnesregel säger Per Hellqvist. Till exempel kan du ta de första bokstäverna ur en strof du gillar och kombinera det med ett årtal som betyder något. Beatlesfantasten skulle kanske välja årtalet 1964. Året då skivan A Hard Day's Night släpptes. Det skulle resultera i lösenordet: A1h9D6n4. Till synes nonsens men med en underliggande mening.  

Se Vetenskapens värld måndag 21 juni om Hackers och dataintrång. Klockan 20:00 på SVT2. Efter det finns filmen även på SVT Play

Så skyddar du dig bäst på internet

Här är en enkel trestegs-checklist för hur du skyddar dig bäst enligt IT-säkerhetsspecialisten Per Hellqvist.

1. Se till att datorn är uppdaterad, då harr alla buggar som upptäckts fixats vilket gör det svårare att ta sig in.

2. Använd ett säkerhetspaket – inte bara anti-virusprogram utan även brandvägg och intrångsskydd.

3. Använd hjärnan – Hjärnan är vårt bästa försvar, i de flesta fall är det du som klickar på dåliga länkar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.