Danska forskare ”nära botemedel mot hiv”

Uppdaterad
Publicerad

En grupp av danska forskare uppger att de är nära att nå resultat som kan göra det möjligt att framställa ett billigt botemedel mot hiv för massdistribution.

Hiv-epidemin har hittills dödat över 30 miljoner människor och världen över satsas mångmiljonbelopp i jakten på något som kan sätta stopp för utvecklingen.

En av anledningarna att försök med hiv-botemedel hittills inte har lyckats kallas reservoarer, ”gömställen” där hiv-viruset ligger dolt och som gör att behandlingen inte kommer åt viruset. Viruset integreras bland annat i arvsmassan och ”kommer undan” läkemedlen.

Men en forskargrupp, som har sin bas vid universitetssjukhuset i danska Aarhus, genomför just nu kliniska tester för att pröva en ny strategi där hiv-viruset strippas från mänskligt DNA och förstörs permanent av immunsystemet.

Tekniken går ut på att frigöra hiv-viruset från reservoarerna som bildats i DNA-cellerna och föra det till ytan av cellerna. När viruset frigörs kan kroppens eget immunförsvar döda det med hjälp av en ny typ av läkemedel, så kallade HDAC-hämmare, som vanligtvis används vid behandling av cancer.

Just nu genomförs försök på människor för att testa metoden, som redan har visat sig vara effektiv i laboratorietester, skriver The Telegraph.

Dr Ole Søgaard, som leder studien, säger att resultaten från de tidiga testerna är lovande.

– Jag är nästan säker på att vi kommer att lyckas frigöra reservoarer av HIV. Utmaningen är att få patienternas immunsystem att känna igen viruset och förstöra det. Detta avgörs av styrkan och känsligheten hos enskilda människors immunsystem.

Femton personer deltar just nu i testerna och om de visar sig vara lyckade så kommer testerna att utökas till flera människor.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.