Övervikt – ett allt vanligare problem. Foto: SVT

Därför är det så svårt att banta

Uppdaterad
Publicerad

När man bantar tror kroppen att den svälter och drar ner på sin energiförbrukning. 

Kroppen är vår värsta fiende när vi försöker gå ner i vikt. Att bara äta mindre och träna mer är inte så effektivt som man skulle kunna tro. Många som ändå har lyckats gå ner i vikt upptäcker att de bortbantade kilona gärna kommer tillbaka efter ett tag. Efter en misslyckad bantningskur lägger många skulden på sig själva. Det finns också en stark föreställning i samhället att de som lider av fetma har sig själv att skylla.    

– Det är jättetufft för de överviktiga och de som lider av fetma. Många får höra att de är karaktärssvaga, till och med dumma och lata. De blir fruktansvärt diskriminerade och mobbas i skolan, förutom bördan av sin sjukdom så får de också samhällets fördomar emot sig, säger Erik Hemmingsson som är fetmaforskare vid Karolinska Institutet.  

Så varför är det inta bara att skärpa sig och äta mindre? 

– Alla dieter fungerar om du kan hålla dig till dem, problemet är att det är väldigt svårt. När kroppen får mindre mat tror hjärnan att kroppen svälter och vill göra allt för att du ska äta mer, säger Suzanne Dickson som är professor i neurobiologi vid Sahlgrenska Akademien. 

Kroppens begär

Evolutionen har format våra kroppar att överleva i en miljö där svält var ett mycket större problem än fetma. I vår del av världen där billig mat finns tillgänglig nästintill 24 timmar om dygnet blir kroppen därför vår fiende. Kroppen är utrustad med tre principiella försvar mot att gå ner i vikt. 

–  Fettcellerna töms på fettsyror och det tycker de inte om. De signalerar då att det är tomt och att det är dags att fylla på, och då ökar kroppens aptitsignalering, säger Erik Hemmingsson.  

Vi blir hungriga och längtar efter mat, fastän kroppen har fått i sig så mycket näring och energi som den behöver. Kroppen försvarar sig också genom att dra ner på sin energiförbrukning.  

– Kroppen börjar gå på sparlåga och bränner inte lika mycket energi som tidigare.  

Träningen blir ineffektiv 

Det är också därför träning är en dålig medicin mot fetma, träning är helt enkelt inte lika effektiv för att bränna energi när du håller på att gå ner i vikt. Träningen gör dig också hungrig så risken är stor att du äter mer. Det går alltså inte att träna sig smal, men träning är ändå en välgärning för din kropp. Den hjälper till att hålla ner blodtrycket och minskar riskerna för att utveckla typ 2 diabetes som är en mycket allvarlig följdsjukdom av fetma.  

Det tredje försvaret som hindrar oss från att gå ner i vikt är att vi är vanemänniskor, och det gäller också våra mat-rutiner. 

– Det är svårt att stå emot sina vanor, speciellt om man är hungrig. Och om du är stressad, eller om du råkar ut för en infektion så är det väldigt lätt att trilla dit, säger Erik Hemmingsson.  

Se mer om hunger och den globala fetmaepidemin i Vetenskapens värld, måndag 20.00 SVT2.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.