Män behöver ändra inställning och bli bättre att ta hand om sin hälsa menar författarna bakom en studie om varför män inte går till doktorn. Foto: TT

Därför är män rädda för doktorn

Uppdaterad
Publicerad

Att gå på regelbundna hälsokontroller och läkarbesök minskar risken att drabbas av allvarliga sjukdomar så varför undviker så många män läkarbesök? Nu visar en ny studie att anledningen ofta är rädsla och brist på tid.

En amerikansk undersökning gjord av Orlando Health listar nu de vanligaste orsakerna till mäns uteblivna läkarbesök.

Det visar sig att de tre vanligaste ursäkterna är att männen upplever att de inte har tid, är oroliga för att upptäcka att någonting inte står rätt till och att de känner sig obekväma att göra vissa typer av intima undersökningar.

Det handlar om inställning menar författarna bakom studien.

–Män drar sig inte för att ägna tid åt andra sysselsättningar som att resa med vänner och lägga 34 timmar på långa golfrundor, men de kan inte ägna 90 minuter åt en hälsokontroll säger läkaren Jamin Brahmbhatt.

Män behöver mer tid

Svend Aage Madsen är chefspsykolog på Rigshospitalet i Köpenhamn och arbetar med mäns hälsa. Han tycker att slutsatserna från den amerikanska undersökningen stämmer överens med vad de tidigare har sett. Han betonar också att tid är oerhört viktigt för män vid ett läkarbesök.

–Män saknar en bättre dialog vid läkarbesöket. Kvinnor är mer vana att kommunicera kring sin hälsa och förmedla hur de mår medan män behöver mer tid för att nå fram. När de väl tagit sig samman för att gå till läkaren är tiden knapp och det man egentligen kommer för att prata om kanske aldrig kommer fram, säger Svend Aage Madsen.

En annan faktor som påverkar i vilken utsträckning män går på läkarbesök är kallelse. Madsen säger att kvinnor är mycket bättre på att boka tid på eget initiativ men att om män blir kallade till hälsokontroll eller läkarundersökning kommer 90 procent.

Enligt forskarna har undersökningen ett viktigt budskap. Mäns förväntade livslängd är fem år mindre än för kvinnor och det är därför viktigt att även män tar större ansvar för sin hälsa.

–En av de största anledningarna till att statistiken ser ut som den gör är att kvinnor är mycket mer proaktiva med sin hälsa än män. Vi måste ändra på vår inställning och lära oss att ta hand om våra kroppar säger Brahmbhatt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.