Därför får du finnar

Uppdaterad
Publicerad

Forskare har nu lyckats identifiera genetiska skillnader i bakterien som orsakar acne – skillnader som bestämmer vem som drabbas och inte.

Finnar och acne drabbar människor, och allra främst tonåringar, över hela världen. Vissa får till och med ärr för livet, men de flesta av oss vet hur jobbigt det kan vara även med mildare utbrott av finnar.

Orsaken bakom är bakterier i huden, men genetiska och hormonella faktorer styr också. Till exempel drabbas vi extra hårt i puberteten eftersom halten testosteron i kroppen ökar, både hos killar och tjejer.

Men varför drabbas vissa jättemycket, medan andra kan gå igenom livet helt prickfria? Den frågan har forskare vid universitetet i Kalifornien ställt sig, och nu tror man sig ha hittat svaret.

Goda och onda bakterier

Forskarna har nämligen tittat in i generna på Propionibacterium acnes, bakterien som orsakar ansiktsbesvären. Precis som hos oss människor så finns det små skillnader som skiljer bakterierna åt, även om de är av samma art. Och när forskarna detaljstuderade dessa skillnader så gjorde de en oväntad upptäckt.

– Vi märkte att två varianter av bakterien kunde kopplas till förekomsten av acne. Och kanske ännu mer spännande var att vi hittade en variant som kunde kopplas till frisk hy, säger Huiying Li, en av forskarna bakom studien.

– Olika varianter spelar alltså olika roll på vår hud, och inte alla Propionibacterium acnes-bakterier är onda.

Vill hjälpa människor

Enligt Huiying Li öppnar de här resultaten upp för många nya spännande möjligheter för att hjälpa acne-drabbade människor.

– En väg att gå är att utveckla någon typ av ansiktskräm som innehåller den ”goda” varianten av bakterien. Teoretiskt sett så skulle en sån kräm kunna skydda mot de ”onda” varianterna, på samma sätt som olika yoghurtprodukter och liknande innehåller goda magbakterier som håller de onda borta från magen.

– En annan väg är att hitta sätt att döda de onda varianterna utan att döda den goda.

Men än är det ett tag tills man har nåt dit, och vad som är det bästa alternativet får framtida studier på människor visa. Men Huiying Li hoppas att sådana studier inte ligger allt för långt bort i tiden.

Studien publiceras nu i den vetenskapliga tidskriften Journal of Investigative Dermatology.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.