Forskare tror sig nu veta varför elefanter så sällan får cancer. Foto: Martina Holmberg/TT

Därför får elefanter sällan cancer

Uppdaterad
Publicerad

Elefanter får sällan cancer. Enligt en ny amerikansk studie beror detta på extra genkopior som kodar för ett känt tumörskyddande protein. Resultaten visar hur evolutionen har lyckats övervinna cancer och bidrar till ytterligare förståelse för hur cancerläkemedel kan utvecklas.

En ny amerikansk studie kan nu förklara varför elefanter är så motståndskraftiga mot cancer.

– Av alla logiska resonemangbör elefanter utveckla en enorm mängd cancer och i själva verketvara utdöd nu på grund av en så hög risk för cancer, skriver JoshuaSchiffman, en av författarna till  den aktuella studien.

I elefantens stora kroppar flödar betydligt fler celler än hos ossmänniskor, närmare 100 gånger fler. Med tanke på hur många cellersom finns och som vid varje celldelning ska kopiera sin arvsmassafinns det otroligt många tillfällen då DNA:t kan skadas och göraatt cellerna blir till cancerceller.

Enligt forskarna bakom den nya studien har elefanter flera genkopior av ett känt tumörskyddande protein vilket gör att de är bättre skyddade mot cancer.  Elefanten har hela 38 olika kopior av genen, medan människan endasthar två.

Ett viktigt cancerskydd

Proteinet p53,som elefanten enligt studien har fler gener som kodar för, harlänge varit känt för sina cancermotverkande effekter. Personer medLi-Fraumenisyndrom har endast en kopia av genen som kodar för p53och dessa personer har närmare 90 procent risk att någon gång ilivet drabbas av cancer.

För att undersöka om de extra genkopiornaav p53 faktiskt skyddar elefanterna mot cancer lät forskarna analysera blodprov frånelefanter på ett zoo. Blodceller plockades ut och forskarna utsattecellerna för strålning, något som skadar dem så att de börjar utvecklas till cancerceller. Detsamma gjordes med celler från friskamänniskor och från personer med Li-Fraumenisyndrom, som har enökad risk för cancer.

Cellernasjälvdör

Forskarna såg att om cellerna från elefanten utsattes för strålning och skadades tog de död på sig själva medan de mänskliga cellerna inte gjorde detta. Det verkade som om elefantens celler hade en inneboende mekanism som sorterade bort trasiga celler.

Resultatet från studien, som nu publiceras itidskriften JAMA, visade att dubbelt så många celler från elefantensjälvdog efter strålning jämfört med friska mänskliga celler. Närforskarna jämförde med celler från personer med Li-Fraumenisyndrom,var det fem gånger så många elefantceller som dog.

– Om du dödar denskadade cellen så är den borta och kan inte förvandlas till cancer.Detta kan vara en mer effektiv strategi för förebyggande av cancerän att försöka stoppa en muterad cell från att dela sig och somändå inte helt kan reparera sig själv, skriver Joshua Schiffman.

Kan vi lära av elefanter?

Närforskarna nu har knäckt varför elefanter har ett sådant bra skyddmot cancer hoppas de kunna använda detta för vidare forskning somrör människor. Hoppet till oss människor och reella läkemedel somkan utnyttja kunskapen om elefanternas cancerförsvar är än så längeväldigt stort. Men trots detta är lärdomen om elefantensmotståndskraft viktig.

– Naturen har redan listat ut hur man kanförebygga cancer. Det är upp till oss att ta reda på hur olika djurtacklar problemet så att vi kan anpassa dessa strategier för attförebygga cancer i människor, skriver Joshua Schiffman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.