En sommartangara. Forskare har identifierat en gen som omvandlar gult pigment till rött pigment i fjädrarna.

Därför får fåglar röda fjädrar

Uppdaterad
Publicerad

Forskare har upptäckt en vanligt förekommande gen hos fåglar som hos vissa resulterar i röda fjädrar. Desto rödare färg desto enklare är det för hanen att locka till sig honor.

Liksom hos människan är den röda färgen kärlekens färg hos fåglar.I många fågelarter ger röd färg en fördel i parningstider.

Forskarehar nu hittat ett enzym hos röda kanariefåglar som omvandlar gultpigment till rött pigment i ögonen och fjädrarna. Det gulapigmentet får fåglarna från karotenoider i frön, löv och frukter.

Rött attraherar honor

Flera fågelarter hade tidigare en gul färgmen har idag röda fjädrar. Forskarna tror att det beror på sexuellselektion som har drivit fram fåglar med röda fjädrar.

Röda hanarhar helt enkelt lyckats bättre med att få para sig, eftersom denröda färgen bevisat att hanen varit ett gott kap, frisk ochhälsosam enligt Leif Andersson, professor i funktionsgenomik vidUppsala universitet och en av forskarna bakom studien.

 –Det brukarvariera mellan olika arter vilket färg som används mest. Men detär en ärlig signal på kvalitet. Det finns exempel på koltrastar där den gula näbbfärgen visat att den har tillgång till näringsrik föda, säger Leif Andersson.

Två avgörande gener

Forskarnaville ta reda på vilken gen som orsakar de röda fjädrarna ochundersökte därför röda kanariefåglar. De röda kanariefåglarna komtill då gula kanariefåglar korsades med rödsiskor i början på1900-talet.

Efter flera generationers korsningar med de gulakanariefåglarna förväntade sig forskarna att de rödakanariefåglarna endast skulle ha kvar den röda färggenen frånrödsiskan och resten av generna från den gula kanariefågeln.

Forskarna upptäckte två gener som inverkar på tillkomsten av rödafjädrar. Den första genen omvandlar det gula pigmentet till röttoch den andra genen styr utvecklingen av fjädrarna.

 –Det ärintressant att se om det här är en vanlig mekanism bland fåglaroch det kommer säkert att dyka upp nya studier om detta, säger LeifAndersson.

LÄS MER:

Lopes et al, ”Genetic Basis for Red Coloration in Birds”(2016) http://www.cell.com/current-biology/fulltext/S0960-9822(16)30401-8/ http://dx.doi.org/10.1016/j.cub.2016.03.076

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.