I dimma kan inte ens myggor flyga. Foto: Scanpix. Montage: Nils Pejryd, SVT Vetenskap

Därför flyger inte myggor i dimma

Uppdaterad
Publicerad

Om du vill slippa myggplågan nästa sommar så är det allra bästa att söka upp en dimmig dalsänka. För där kan inte myggorna flyga. Nu förstår forskare varför.

Myggor kan flyga i både regn och solsken. Men när det kommertill dimma då förblir myggorna sittande på marken. Anledningen är att deminimala vattendropparna i dimman förstör myggornas navigationssystem.

Forskarna bakom den studie som löste gåtan började med attfråga sig varför myggor klarar av att träffas av stora regndroppar, men inteklarar av de små dimmdropparna. De kom först fram till att i en regnstorm såträffas myggorna av en regndroppe i genomsnitt var tjugonde sekund. Det ärtillräckligt sällan för att klara av att manövrera det störningsmoment som enträff innebär.

Men frågan om dimman kvarstod. Forskarna tyckte inte att såsmå regndroppar borde påverka vingkapaciteten hos myggorna.

Navigeringsinstrumentenslås ut

Och de hade rätt. Vingarnas flygförmåga påverkades intenämnvärt av dimman. Men det gjorde däremot de så kallade ”svängkolvarna” somsitter precis bakom vingarna. Svängkolvarna är som små knoppar på skaft och harutvecklats från tidigare versioner av vingar. De har i syfte att hålla myggan ibalans när den flyger.

Dessa svängkolvar flaxar över 400 gånger per sekund, ochträffar tusentals dimmdroppar varje sekund. Och det är helt enkelt för mycketför att myggan ska kunna hålla balansen i luften.

Myggstudien presenterades nyligen på American Physical (APS)Society Division of Fluid Dynamics årliga vetenskapliga konferens.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.