Enligt YouGov skulle Sverigedemokraternas vara den vanligaste valsedeln om det var val idag Foto: JESSICA GOW/TT

Därför ifrågasätts de nya SD-siffrorna

Publicerad

En av Sveriges tyngsta valforskare dömer ut företaget YouGovs senaste opinionsundersökning: ”Självrekryterade paneler fungerar inte för opinionsundersökningar.”

När tidningen metro här om dagen publicerade en opinionsundersökning somangav sverigedemokraterna som största parti bland de svenskaväljarna höjdes många röster. Lejonparten av kritiken riktades motföretaget YouGovs metoder för att få fram de siffror sompublicerades.

– Man använde självrekryterade onlinepaneler för denhär undersökningen. Problemet är att det inte riktigt kan räknassom slumpmässigt, och slumpmässigheten är viktig för vetenskapenbakom, sägerJohan Eklund som är ansvarig för SCBs opinionsundersökningar.

PåSCB använder man sig av stora urvalsgrupper som väljs utslumpmässigt för att komma så nära en grupp som representerarfolket som möjligt. En självrekryterad panel är en urvalsgruppbestående av personer som själva anmält sig till undersökningen.Gruppen som sådan representerar alltså bara gruppen i sig,alternativt personer som kan tänka sig att anmäla sig tillundersökningar.

Därför är den här metoden inte lämplig för storaopinionsundersökningar av den här sorten, säger Henrik EkengrenOscarsson, professor i statsvetenskap med särskild inriktning motvalforskning vid Göteborgs universitet.

– En självrekryterad panelkan vara väldigt användbar när det gäller att mäta en specifik sak,säger Oscarsson. Bland annat i forskningssammanhang, för attstudera hur människor förhåller sig till olika svarsalternativeller hur deras åsikter förändras över tid. Men panelen kommeraldrig att motsvara hela befolkningen.

Problemet är att i nästan allaundersökningar så måste svarsmaterialet viktas på ett eller annatsätt. Viktning innebär att svaren ges olika tyngd isammanräkningen, beroende på en mängd olika faktorer. Till exempelkommer röster från en grupp som svarat i mindre utsträckning vägatyngre, eftersom att de får representera fler. I en slumpmässigundersökning så handlar viktningen mest om att kompensera förbortfall. När en självrekryterad panel används måste övriginformation om de svarande användas för att bestämma hur gruppenser ut och hur svaren behöver viktas.

Men det som är viktigast äratt urvalsgruppen är representativ för den grupp den säger sigrepresentera. Om en undersökning ska visa vad hela folket tycker ien viss fråga måste gruppen på ett bra sätt spegla just helafolket. Något som i princip kräver slumpmässighet och en storurvalsgrupp.

– Vad man däremot kan visa med en självrekryteradpanel är trender, säger Oscarsson. Man kan visa ganska tydligt åtvilket håll en opinion rör sig, men nivåerna man kommer fram tillkanske inte blir så intressanta.

Gloslista

Bortfall – De personer som saknas i urvalet för att göra urvaletkomplett.

Viktning – Att kompensera förbortfallet genom att värdera olika svar på olika sätt.

SCB –Statistiska Centralbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.