Forskare tycker att det är dags att göra nya vetenskapliga studier om nyttan av att regelbundet undersöka brösten.

Därför ska kvinnor regelbundet undersöka brösten

Uppdaterad
Publicerad

I veckans ”Vetenskapens värld kollar” undersöker vi påståendet att kvinnor en gång i månaden bör undersöka sina bröst för att tidigt kunna upptäcka begynnande tumörer.

Vårdguiden berättar hur man ska göra och det gör också Cancerfonden. Men samtidigt har många länder, inklusive Sverige, tagit bort de nationella råden till kvinnor att regelbundet känna igenom sina bröst.  På 80- och 90-talen genomfördes stora vetenskapliga studier med hundratusentals deltagare som visade att egenundersökning av bröst faktiskt inte minskar dödligheten i cancer. Och när svenska SBU (Statens beredning för medicinsk utvärdering) för några år sedan gjorde en sammanställning i rapporten ”Tidig upptäckt av symtomgivande cancer”, sammanfattade myndigheten det vetenskapliga läget med att kampanjer som rekommenderar kvinnor att själv undersöka sina bröst inte påverkar dödligheten i cancer. 

Så vad är det som gäller? Vetenskapens Värld träffade Karin Leifland som är ordförande i Nationella Arbetsgruppen för Mammografi. 

Är det viktigt att kvinnor regelbundet känner igenom sina bröst? 

– Ja absolut. En tredjedel av alla fall av bröstcancer har till en början uppmärksammats av kvinnorna själva. Det är viktigt att kvinnor känner sina bröst. Nästan alla har knöliga bröst, och det är viktigt att känna om det sker en förändring. 

Obehaglig fråga 

Men om det är så viktigt, varför tog ni då bort de nationella råden om att kvinnor regelbundet ska känna på sina bröst? 

– Från början hade vi det som en standardfråga vid varje hälsokontroll. Men vi tog bort den frågan eftersom de här stora vetenskapliga studierna visade att självundersökningarna faktiskt inte minskade dödligheten. Det var också många kvinnor som tyckte att frågan var väldigt obehaglig, och en del till och med undvek att komma till mammografin just därför.  

Ny vetenskap behövs

Men nu vet ni ju att en tredjedel av alla fall av bröstcancer upptäcks av kvinnorna själva. Går inte det emot de stora vetenskapliga studierna som ju nu ligger till grund för många länders nationella råd? 

– Många av de här studierna är 20-40 år gamla, och de följdes inte upp med mammografi. Då studerade man enbart om man kunde sänka dödligheten genom självundersökningar. Så det vetenskapliga underlaget är gammalt och fungerade i den situation som var då. Egentligen borde vi kanske göra nya studier!

Så vad har du för råd till kvinnor för att de så tidigt som möjligt ska upptäcka en begynnande bröstcancer? 

– Framför allt ska man gå på mammografi när man blir kallad för det är där vi upptäcker de flesta bröstcancrar. Sedan ska man regelbundet, då och då, känna på sina bröst för att upptäcka eventuella förändringar. 

Se Vetenskapens Värld kollar i kväll: 20.00 i SVT2 i Vetenskapens Värld

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.