Dataspel gör äldres hjärnor piggare

Uppdaterad
Publicerad

En ny forskningsstudie tyder på att dataspel kan ha en positiv effekt på gamlingars förmåga att hålla hjärnan alert.

Det är amerikanska forskare vid University of California som nu gjort en studie där människor i åldrarna 60 till 85 år spelat ett visst typ av dataspel, där hjärnan återkommande utsätts för irriterande störningsmoment.

I grunden är det ett bilspel som försökspersonerna fick köra, där man ska hålla bilen kvar på vägen, men också med extrafunktioner i form av skyltar som dyker upp längs vägen, som ett slags störningsmoment som ska träna personen på att göra flera olika typer av sysslor samtidigt.

Frågan forskare ställer sig är: Blir våra hjärnor alertare även i våra vardagssysslor om vi spelar dataspel? Eller är det bara vår förmåga att prestera bra i dataspel som vi övar upp?

År 2010 publicerades en stor studie i tidskriften Nature där man inte kunde se några förbättrade förmågor i vår vardag av dataspelande.

Den gången var det yngre och medelålders människor som ingick i försöket. Nu har forskare i stället gått till botten om äldre människor kan ha nytta av dataspel.

Närminnet och uppmärksamheten blev bättre

Och i den nya studien är slutsatsen att de äldre genom att motionera hjärnan med dataspel håller igång sina kognitiva förmågor på ett sätt som även visar sig i tester utanför dataspelsvärlden. Det handlar om att både närminnet och uppmärksamheten förbättrats. Även förmågan att kunna göra flera saker samtidigt förbättrades, enligt forskarna.

De förbättrade förmågorna var också bestående efter testperioden. När forskarna ett halvår efter testperioden på nytt undersökte de äldre visade sig nämligen de positiva effekterna till stor del ha bestått.

”Lovande men liten studie”

Studien har redan fått både beröm och en del kritik för vissa brister:

– Resultat är verkligen lovande, men det finns flera skäl till skepsis. Forskarna gjorde inga mätningar av deltagarnas förväntningar, och dessa kan också ha legat till grund för en avsevärd placeboeffekt. Det lilla urvalet av försökspersoner är också en svaghet i den här forskningsstudien, skriver den välkände brittiske hjärnforskaren Christian Jarett i en kommentar på sin blogg.

Fler och större studier på frågan efterlyses alltså, och det är säkerligen inte sista gången vi ser den här typen av forskning kring dataspelandets effekter.

Den nya studien publiceras nu i den vetenskapliga tidskriften Nature.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.