Forskare deltar i en amerikansk robottävling. Maskinen på bilden har ingenting med texten att göra. Foto: TT

Dator slog människor i IQ-test

Publicerad

Kinesiska forskare har utvecklat ett program som presterar bättre än många människor på ett språkinriktat IQ-test.

Datorer har visat sig överlägsna oss människor på en rad aktiviteter. Inte bara snabba beräkningar utan även schack och Jeopardy. Men det mänskliga språket – där ord kan betyda flera olika saker och tolkningen ofta beror på sammanhanget – har varit en svår nöt att knäcka.

Nu kan dock den artificiella intelligensen ha hunnit ikapp den biologiska även på detta område. I en ny studie presterade ett program bättre än många människor på ett språktest som mäter IQ, rapporterar Business Insider.

Djup inlärning

AI-programmet utvecklades av en grupp kinesiska forskare vid Microsoft Research i Peking. De använde sig bland annat av en teknik som kallas djup inlärning.

Med denna teknik kan programmet lista ut vilken typ av fråga som ställs. Därefter bygger det upp abstrakta modeller av orden och räknar ut det korrekta svaret.

De mänskliga testpersonerna hade olika bakgrund. Och även om datorn lyckades bättre än genomsnittet kunde den faktiskt inte slå alla – folk över 30 år och personer med hög utbildning presterade bättre på provet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.