Datorn Watson vann i Jeopardy

Uppdaterad
Publicerad

Efter tre tävlingsrundor, som sändes i amerikansk tv 14-16 februari, fick de båda mänskliga deltagarna i Jeopardy se sig rejält slagna av superdatorn Watson.

Sista dagen hade Watson samlat ihop 77.147 dollar. Tvåa, med 24.000 dollar, kom Ken Jennings, som tidigare vunnit 74 omgångar av Jeopardy i rad åren 2004-2005. Trea, med 21.600 dollar, blev Brad Rutter, som tidigare vunnit sammanlagt 3,3 miljoner dollar i olika Jeopardy-tävlingar.

Som vinnare fick Watson en miljon dollar, som IBM skänker till välgörenhet. Ken Jennings och Brad Rutter fick 300.000 respektive 200.000 dollar i prissumma och har sagt att de skänker bort hälften var till välgörenhet.

När IBM 2006 började utveckla sin ”Jeopardy-dator” kunde den bara besvara 15 procent av frågorna från tidigare Jeopardy-program. Sedan har de matat den med enorma mängder fakta. Men genombrottet kom när man började lägga till olika tekniker för bland annat språkanalys, värdering av källor, sammanställning av resultat och rankning av de bästa svaren.

Utöver själva reklamvärdet av att ha vunnit över mänskliga tävlande, ser IBM också många möjligheter för Watson att användas till exempel inom medicin, där den kan hjälpa till att ställa diagnoser.

Redan finns avtal mellan IBM och två sjukhus som ska testa Watsons förmågor, Columbia University Medical Center och University of Maryland School of Medicine.

Se Watson vinna i tävlingens tredje och sista omgång:

Maria Holmin

SVT Vetenskap

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.