Foto: Mohammed Salem/TT

De är årets visselblåsare

Uppdaterad
Publicerad

De fyra läkare på Karolinska institutet som anmälde kirurgen Paolo Macchiarini för forskningsfusk, får nu priset som Årets visselblåsare av antikorruptions-organisationen Transparency International. Läkarna prisas för att ha riskerat sina egna karriärer för patientsäkerhetens skull. Macchiarinis skandaloperationer avslöjades av SVT:s Uppdrag granskning.

Anmälan kom in redan 2014 och gällde kirurgen Paolo Macchiarini som blivit känd för att ha opererat in konstgjorda luftstrupar på patienter. Totalt åtta patienter opererades, varav tre av dem utfördes på Karolinska universitetssjukhus. Resultatet av dessa operationer slutade med att sex av patienterna avled efter transplantationen.

– Vi såg ju hur förfärligt illa det gick för patienterna. Vi försökte förstå varför de mådde så dåligt som de gjorde, så vi började gräva i det här och hittade att det fanns så mycket fel, säger överläkare Mathias Corbascio, som var en av de fyra läkarna som tog emot priset för Årets visselblåsare.

Macchiarini-skandalen

Hotades med uppsägning

Men anmälan fick till en början ingen respons. Istället fick Mathias Corbascio och hans kollegor Thomas Fux, Karl-Henrik Grinnemo och Oscar Simonson information om att de skulle sägas upp och polisanmälas. En lång och obehaglig period, enligt honom.

– Sjukhuset hade investerat så pass mycket i Macchiarini att det fanns en risk att Karolinska skulle falla från en väldigt hög höjd. Och det är klart, det tar ju emot att erkänna sådana misstag som har begåtts, säger Corbascio och tillägger:

– Vi har varit oroliga för att uttrycka oss offentligt. Vi visste inte vilka påföljder det skulle få.

Nu får ni pris för det ni har gjort, hur känns det?

– Det är ju jättekul. Men även om vi har fått upprättelse väntar vi fortfarande på att patienterna och deras anhöriga ska få detsamma. Det tycker jag är mycket viktigare än vad vi fyra doktorer har gjort, säger Mathias Corbascio.

Macchiarini/Detta har hänt

År 2010 rekryteras den världskände kirurgen Paolo Macchiarini som gästprofessor till Karolinska institutet.

Mellan 2011 och 2013 utförs transplantationerna med konstgjord strupe. Totalt görs tre transplantationer på Karolinska universitetssjukhuset i Solna. Ytterligare fem patienter opereras på andra sjukhus, bland annat i USA och Ryssland.

År 2013 visar det sig att sex av åtta patienter har avlidigt. Macchiarini får operationsförbud på thoraxkliniken på Karolinska sjukhuset.

2014 anmäler fyra läkare på Karolinska universitetssjukhuset kirurgen till Karolinska institutets rektor för att ha förvanskat operationsresultaten i flera vetenskapliga artiklar. En belgisk forskare anmäler också Macchiarinis artikel i läkemedelstidskriften Lancet.

På hösten 2014 publicerar tidningen New York Times flera artiklar om anklagelserna mot kirurgen. Nu inleder också Karolinska institutet en utredning och professor emeritus Bengt Gerdin utses för att göra utredningen.

I maj 2015 sänds ett reportage i SVT-programmet Uppdrag gransnkning där det bland annat avslöjas att Paolo Macchiarini misstänks för forskningsfusk.

I maj 2015 redovisar också den externa utredaren Bengt Gerdin åtskilliga fall av oredlighet i kirurgens artiklar. Det handlar framförallt om bristande överenskommelse med journaldata.

I augusti 2015 frias Paolo Macchiarini från misstankarna om forskningsfusk av Karolinska institutets rektor Anders Hamsten, även om han anses ha agerat oaktsamt. Macchiarinis forskartjänst förlängs.

I januari 2016 väcks frågetecken om stjärnkirurgens privatliv och felaktigheter i cv:t.

Den 13 januari i år sänder SVT-programmet Dokument inifrån det första programmet av tre om Paolo Macchiarinis operationer. Serien, som gjorts av journalisten Bosse Lindquist, heter Experimentet.

Den 3 februari 2016 tillsätter Karolinska sjukhuset en egen granskning av operationerna. Beslutet får stark kritik och Karolinskas ledning meddelar samma dag att det ska göras en extern granskning.

Den 4 februari meddelar rektor Anders Hamsten att Paolo Macchiarinis anställning inte ska förlängas.

Den 7 februari avgår Urban Lendahl som sekreterare för Nobelförsamlingen vid Karolinska institutet och Nobelkommittén för fysiologi eller medicin. Han hade förespråkat en anställning av Macchiarini.

Flera krav ställs nu på att Karolinska institutets styrelse ska avgå.

En brottsutredning pågår också mot Macchiarini, som misstänks för grovt vållande till annans död och grovt vållande till kroppsskada.

Den 12 februari meddelas att operationerna ska granskas av professor emeritus i medicin, Kjell Asplund vid Statens medicinsk-etiska råd.

Den 13 februari meddelar Karolinska institutets rektor, Anders Hamsten, att han avgår.

Den 3 mars meddelar Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning, att delar av Karolinska instiutets styrelse byts ut.

Den 23 mars meddelar KI att Paolo Macchiarini får sparken

Källor: SVT, TT, Dagens medicin och Sveriges Radio

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Macchiarini-skandalen

Mer i ämnet