Automatiska fotoalbum. Datorn och mobilerna ska själva avgöra vilka vänner, släktingar och händelser som du tycker är mest minnesvärda. Vi kommer inte själva att orka leta igenom alla bilder vi tar, menar utvecklarna av fotografisk programvara. Foto: SVT / Torbjörn Johansson

De flesta vardagsfotografier blir raderade

Uppdaterad
Publicerad

75 procent av svenskarna har blivit av med för dem viktiga personliga foton i mobil- och datorkrascher. Men det digitala fotots baksida har nu en säker lösning, menar de som utvecklar digital fotoprogramvara.

Vi fotar som aldrig förr. Men vad händer sen med alla våra bilder, egentligen? Mer än tre fjärdedelar av svenskarna har blivit av med för dem viktiga bilder, när mobiler och datorer bytts ut eller gått sönder. Det visar en undersökning med drygt 1000 svenskar från undersökningsföretaget Yougov.

38 procent av svenskarna tar enligt samma undersökning aldrig backup på några foton, vare sig de ligger i mobilen eller datorn. Vissa av oss ser till att spara enstaka bilder säkert. Bara en minoritet av oss ser till att säkerhetskopiera de flesta av våra bilder till säkra onlinetjänster.

– Det är en jättestor förändring som sker. Och risken är att många viktiga minnen från vår vardag försvinner, säger fotohistorikern Björn Axel Johansson, som författat flera böcker om vardagsfotografiets historia.

De flesta bilderna som tas nu kommer försvinna

Han har kartlagt hur fotoalbumen varit vardagsminnenas centrala samlingsplats ända sedan 1800-talet.

– Det som nu händer med det digitala fotot i mobilen är den största förändringen i fotografiets hostoria på väldigt länge, säger Björn Axel Johansson.

De flesta av våra bilder hamnar i nuläget bara på telefoner och hårddiskar, som tids nog försvinner och går sönder. Så – är våra fotominnen dödsdömda?

Lisa Ehlin forskar om hur vi använder bilder vi tar med våra mobiler på till exempel webbtjänster som Facebook och Instagram.

”Vi fotar inte längre för våra minnen”

Hon menar att en försvinnande liten del av bilderna vi tar idag handlar om att bevara minnen. När vi klickar av en bild med mobilen handlar det alltså om något helt annat än den minnesvärda semesterbilden vi tog med Instamatic-kameran på 1970-talet.                     

– Jag tror att minnesfunktionen är helt uträknad från det vi pratar om som digitalt foto idag. Det den digitala bilden gör är att vara mer närvarande i presens, alltså att man kan kommunicera var man är här och nu, och det gör att man kan kommunicera känslolägen. Det är det man gör, snarare än att frysa ett ögonblick till framtiden.

Lisa Ehlin menar alltså att vi inte alls vill skapa minnen med de flesta bilder vi tar idag. Men hon tror ändå att det bland alla dessa matbilder och selfies också gömmer sig guldkorn som vi vill verkligen minnas.

– Jag tror att vi kommer tillbaka till ett behov av att samla ihop viktiga bilder och ögonblick, det återkommer nog, att vilja ha fotoalbum också.

Datorer och mobiler ska välja bilderna till våra album

Så vad ska hända med alla dessa tusentals bilder som vi plåtar med våra mobiler? Går det över huvud taget att skapa vettiga fotoalbum med våra viktiga minnen? I Lund bildades år 2000 teknikföretaget Scalado, som utvecklade en programvara som gör att mobiltelefoner kan ta bättre bilder. Deras programvara sitter idag i mer än en miljard av världens mobiltelefoner, från nästan alla stora mobiltillverkare.

Och här bland teknikutvecklarna i Lund tror man på helt automatisk säkerhetskopiering och helt automatiskt skapade fotoalbum, jag man menar att det här är teknik som redan är här. Vi kommer aldrig mer välja ut vilka bilder våra barnbarn ska bläddra i, det ska våra datorer och mobiler göra själva.

– Innan hade man ju alla sina bilder i en skokartong. Med digital fotografi så blev ju skokartongen lika stor som garaget ungefär. Den här mängden information har blivit så stor, så det blir svårt att hitta de fantastiska minnen som bor nånstans i den här enorma skokartongen.

”Gäller bara att aktivera säkerhetskopieringen”

Lösningarna på problemet är dock enligt Sami Niemi närmare än vi kan tro.

– De flesta nya telefoner som säljs idag har lösningar som automatiskt laddar upp och tar backup på våra bilder till molnet. Det gäller bara att se till att dessa är aktiverade, säger Sami Niemi.

Problemet är de bilder som vi har på lösa minneskort eller diskar, eller äldre mobiltelefoner.

– Det finns en period i historien på 20 år där många fotografier kommer att gå förlorade, från det att det digitala fotografiet slog igenom tills nu, säger Sami Niemi.

Men problemet idag är också att kunna skapa fotoalbum där man verkligen kan hitta sina viktiga bilder. Det är vad de som utvecklar programvara för bilder arbetar intensivt med idag. Våra program som lagrar bilder på nåtet och i mobilerna ska känna igen de sammanhang och personer som är viktiga för oss.

– Ja, det är ju egentligen inte ett problem i sig att vi har för många bilder, för det finns många fina guldkorn. Men det krävs att ditt digitala album blir mer intelligent. Om mobilen märker att många bilder tas på ett visst ställe till exempel, eller märker att du är på semesterresa, så ska telefonen skapa ett särskilt album för den händelsen, till exempel resan till Mallorca i maj 2014.

Facebook, Google och Microsoft är tre företag som just nu alla experimenterar med den här typen av automatiska fotoalbum som skapas utifrån våra automatiskt säkerhetskopierade bilder.

– Jag tror att det här behovet av att minnas med hjälp av bilder är oerhört centralt i oss. Vi vill inte bli av med fotot som minnesfunktion. Jag tror att fotoalbumet kommer att få en revansch nu. Men det kommer vara en ny typ av bilder, där vi kan se mycket mer av sammanhangen, klicka oss vidare till information om platsen där de är tagna, vad det var för väder, vännernas bilder från samma plats, säger Sami Niemi.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.