Linnea Våglund vid sitt framodlade bord Foto: SVT

Amatörer erövrar den nya biotekniken

Uppdaterad
Publicerad

Möbler som du odlar själv och läkemedel du kan tillverka på egen hand. Nu gör amatörerna landvinningar i den nya biotekniken.

På biolabbet i Stockholm visar Linnea Våglund upp ett litet bord med organiska former och korta ben.

– Jag är intresserad av syntetisk biologi och då kom jag på ett scenario där våra ägodelar växer fram hemma i stället för att tillverkas i fabriker. Du gör ett genmodifierat frö i ett labb som växer upp till ett bord, precis som vanliga trädfrön vet att de ska växa upp till  träd, säger Linnea Våglund som är designer.

Hon tänker ut framtidsscenarion om hur den nya biologin kommer att förändra våra liva.  

”Jag vill bygga en rörelse av biohackare”

Sina Amoor Pour skapade biolabbet  för bara ett halvår sedan och sedan dess har medlemmar strömmat till den lilla källarlokalen som är inhyst hos Makerspace på KTH-området i Stockholm. Institutioner och forskare har skänkt material till amatörerna som gärna jämför sig med datorhackare.

– Det är datorhackers som har lagt grunden till IT, och jag tänker att det är nåt liknande med biohackers också. Jag vill bygga en rörelse av biohackare, så att det blir en massa människor som håller på med vetenskap, säger Sina Amoor Pour.

– Det här är väldigt roligt. På labbet på skolan så är det så att du får ett färdig kit allting finns tillgängligt, perfekta förutsättningar, här får du vara mycket mer problemorienterad, lösa problem, säger Alma Andersson som visar hur man utvinner DNA ur en kiwi.   

Vill framställa inslulin man kan göra hemma

Till hösten planerar biolabbet att låta sina medlemmar analysera sitt eget dna och ta reda på om de har den gen som gör att många människor inte tycker om koriander. I andra delar av världen har biohackarna blivit väldigt mycket mer avancerade, och några har gått in i läkemedelsbranschen.

– Det är väldigt dyrt med läkemedel i USA och de har stora problem med fetma så nu är det en grupp biohackers som vill framställa insulin och göra det öppet så att vem som helst får producera insulinet, säger Sina Amoor Pour.

Kan öppna nya dörrar

I forskarvärlden ser man positivt på den nya biohacker-rörelsen.

– Jag tror framför allt att det är en idé-injektion till tänkande om vad vi kan göra med biotekniken. Framför allt tror jag att det kan komma nya företag ut ur det här, säger Magnus Lundgren som är mikrobiolog vid Uppsala Universitet. 

Gosedjur av mögel – läskigt eller spännande

Biolabbet har tillstånd att göra enkla experiment, däremot får de inte hantera sjukdomsframkallande mikroorganismer som skulle kunna bli farliga om de kom ut i det fria. För att få ägna sig åt den typen av experiment kräver lagen speciella certifikat. 

Linnea Våglund vill också få oss att fundera på nya innovationer som inte är helt oproblematiska. Om vi kan odla möbler skulle vi då också kunna odla leksaker?

– Jag gjorde också ett gosedjur som är lite mer läskigt som jag kallar för Mögli. Det är gjort av mögel och som ska växa när barnet växer. Skulle det vara läskigt eller skulle det var spännande eller härligt?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.