Med hjälp av den här fossilen ska forskare ta reda på hur ödlor utvecklades till ormar. Foto: Dave Martill/ University of Portsmouth

Den första fyrbenta ormen är funnen

Uppdaterad
Publicerad

Forskare har hittat fossil efter en fyrbent orm som levde för drygt hundra miljoner år sedan. Fyndet gjordes i Brasilien och det är den första fyrbenta ormen som forskare någonsin har sett.

Det är BBC News som rapporterar om det unika fyndet. Tidigare har man funnit fossila ormar med bakben. Men det är första gången som man hittar fossil efter en fyrbent orm. Ormen levde för drygt hundra miljoner år sedan och bedöms vara en direkt förfäder till moderna ormar. Fyndet kan nu hjälpa forskarna att ta reda på hur ödlor utvecklades till ormar.

Fångade byten med benen

Enligt forskarna, vid universitet i Portsmouth i USA, som har studerat den fyrbenta ormen ska den ha slingrat sig fram som en vanlig orm. Ormens armar och ben tror forskarna ska ha använts för att fånga byten. Benen och armarna på ormen var bara några millimeter långa. Fossilen visar att ormen var anpassad för att gräva och inte simma, vilket stärker teorin om att ormar har utvecklats på land.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.