Depression besläktad med schizofreni

Uppdaterad
Publicerad

Det finns många genetiska likheter mellan olika psykiska åkommor som bipolär sjukdom, depression och schizofreni.

Det vsar ny forskning som presenteras idag. Sjukdomarna har visat sig bero på gemensamma förändringar i vissa gener.

Forskarna har analyserat genetisk information från mer än 75.000 personer och undersökt avvikelser i DNA-strängen. Man har nu upptäckt gemensamma mönster för personer med olika psykiatriska diagnoser.

– Det är upp till 30 procent av generna som är gemensamma vid till exempel schizofreni och bipolär sjukdom och framförallt är det de generna som uttrycks i hjärnan, säger Christina Hultman som är professor i psykiatrisk epidemiologi.

Forsningen är internationell och har bland annat bedrivits på Karolinska institutet i Stockholm, i Australien och USA och inriktat sig på bipolär sjukdom, depression och schizofreni.

Arvet avgör

Länge har man tvistat om arv eller miljö spelar störst roll för dessa sjukdomar och kanske är man nu ett steg närmre en lösning.

– Nu kan vi visa att arvet spelar den mest betydande rollen sannolikt för utveckling av psykisk sjukdom, säger Christina Hultman.

Att sjukdomarna har visat sig ha gemensamma förändringar i vissa gener gör att forskarna nu hoppas på att upptäckten ska leda till nya typer av läkemedel.

– Vi får bättre förståelse för symptom och en bättre hjälp i forskningen om var vi ska leta och vad vi ska gå vidare med för att få fram nya mediciner, säger Christina Hultman.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.