Bernt Johnsson. Foto: SVT

”Det var ett hopplöst mörker”

Uppdaterad
Publicerad

Bernt Johnsson är bland de första i Sverige som prövat en ny operationsmetod mot Hortons huvuvärk.

Bernt Johnsson vaknade i många år prick klockan fyra på morgonen av den plågsamma huvudvärken bakom ögat på höger sida. En bultande värk som han säger påminner om svår ilande tandvärk.

Kinden domnade bort, ögat blev rött och tårarna rann. Smärtan höll honom vaken i timmar och varken tabletter eller syrgas hjälpte.

– Jag har Hortons huvudvärk kroniskt, så det har varit ett stort hopplöst mörker i många år. Jag blev deprimerad av att ha så ont och funderade på att göra slut på alltsammans. Jag ville inte leva. Det var så deprimerande, säger Bernt Johnsson.

”Nu är det skoj”

I maj i år opererades en SPG-stimulator med elektroder in i käken på Bernt. Det centimeterlånga implantatet fördes upp via tandköttet upp till käkbenet och sattes fast bakom näshålan med skruvar. En dator kalibrerade sedan ihop elektroderna med en fjärrkontroll som styrs med svag växelström.

Efter ungefär en månad gick aggregatet att börja använda. Från att ha haft huvudvärk varje dag kommer nu anfallen bara några gånger i veckan.

– Det är en stor skillnad och jag har ett helt annat liv. Förr var ingenting roligt. Men nu är det skoj att träffa barnbarnen, göra utflykter och plocka svamp i skogen.

Så fungerar stimuleringen

SPG-stimuleringen fungerar så att ström sänds från fjärrkontrollen till implantatet, som via elektroderna skickar signaler upp till gangilion spenopalatina, ett fäste med nervceller där Hortons huvudvärk framförallt är centrerat.

Patienten rattar sedan sin fjärrkontroll så att styrkan blir rätt och huvudvärken minskar eller försvinner.

– Jag och den här fjärrkontrollen pratar numera tillsammans. Han frågar mig hur jag mår och var jag har ont och hur ont jag har. Det är fantastiskt, säger Bernt och ler samtidigt som han visar upp fjärrkontrollen som ser ut som en telefon hämtad från nittiotalet.

Bernt Johnsson är den andra personen i Sverige som opererats på det här sättet i Sverige. Behandlingen är än så länge mycket ovanligt i Sverige och världen. Hittills har bara 150 personer behandlats på det här sättet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.