Foto: TT

Din empati får dig att samarbeta

Uppdaterad
Publicerad

Varför skrattar du när du ser någon annan skratta eller gäspar när någon annan gäspar? Svaret heter empati, och det kan vara anledningen till människors många framgångar.

Genom att titta närmare på hur barn samarbetar när de ställs inför en uppgift som kräver två personer har forskare vid Max Planck-universitetet kunnat konstatera att barn samarbetar på grund av en gemensam känsla för vad som är rätt och fel.

Den här tendensen beror på empati och den verkar vara en av de saker som skiljer oss från apor.

– De främsta skillnaderna i hur vi tänker och hur vi interagerar med varandra socialt beror alla på vad vi i vår teoretiska formulering kallar för delad intentionalitet: förmågan att slå sitt huvud ihop med någon annan och samarbeta, säger utvecklingspsykologen Michael Tomaselli som forskat på skillnaderna mellan hur barn och människoapor beter sig.

– Att också bry sig om den andre, att kommunicera med den andre och lära sig från den andre, det är den här dimensionen av saker som verkligen gör oss annorlunda.

Empati är inget ovanligt

Empati i sig är inget som är unikt. I princip alla däggdjur som testats har uppvisat någon form av empati.

Ett försök som gjordes vid University of Chicago i USA redan 2011 visade att till och med råttor kunde känna empati.

De lät två råttor som spenderat mycket tid tillsammans vistas i en bur, men en av dem blev instängd i ett genomskinligt plaströr. Den instängda råttan blev stressad, vilket i sin tur gjorde att råttan utanför röret också blev stressad.

När råttan som befann sig utanför röret efter ett par dagar av upprepade försök lyckats lista ut hur den skulle göra för att öppna det fortsatte den att göra det, även om alternativet till att öppna röret var att äta choklad.

Om råttan som befann sig i röret fick lugnande medel var även råttan utanför röret lugnare.

Anledningen till att vi utvecklas

Man tror att empati i sig är anledningen till att däggdjur tar hand om sin avkomma efter födseln.

Vår förmåga att samarbeta och vilja vidareutvecklas tillsammans med andra människor är dock unik och kan vara vad som gjort oss till en så pass framgångsrik art som vi är.

Empatin ger oss en förmåga att se andra individer som skilda från oss själva och därmed också som källor till kunskap. Genom att använda oss av det kan vi helt enkelt utvecklas mer än vi skulle klara av på egen hand.

Ett bra samarbete kräver också att vi förstår den andra personens behov, känslor och avsikter. Något som går betydligt lättare med en rejäl dos empati.

Se resten av filmen om empati i vetenskapens värld den 26e oktober klockan 20.00 i SVT2.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.