Foto: TT

Din favoritlåt väcker gamla minnen

Uppdaterad
Publicerad

Föredrar du Mozart, Mikael Wiehe eller Lady Gaga i lurarna? Egentligen spelar det ingen roll. All musik väcker samma typ av minnen och känslor till liv, så länge den är en favorit.

Den musikaliska variationen är enorm. Det finns en uppsjö av stilar och varje stil har sina egna typiska melodier, harmonier och rytmer.

Intressant nog brukar människor säga att musiken ger dem snarlika emotionella upplevelser, oavsett om de föredrar att lyssna på country, techno, power metal eller bachata från Dominikanska republiken.

Hur hjärnan får ihop detta har dock varit höljt i dunkel. Vad händer där inne egentligen?

Från rock till klassiskt

Jonathan Burdette, professor i radiologi, och hans kollegor vid Wake Forest Baptist Medical Center i USA lät 21 personer lyssna på olika typer av musik, allt från rock och rap till klassisk musik. Samtidigt studerade forskarna deras hjärnor med hjälp av funktionell magnetresonanstomografi (fMRI), för att se hur hjärnan reagerade.

Det visade sig att när försökspersonen lyssnade på sin favoritmusik hände något speciellt, jämfört med när han eller hon lyssnade på annan musik. Detta alldeles oavsett vilken typ av musik personen i fråga föredrog.

Välbekanta känslor

– När vi lyssnar på musik vi tycker om aktiveras ett speciellt nätverk i hjärnan som kallas för DMN. Vi vet inte exakt vad detta nätverk gör, men troligen hjälper det oss att avgöra vilka vi är och hur vi passar in i världen, säger Jonathan Burdette.

DMN står för Default Mode Network och är ett nätverk av celler i hjärnan som är aktivt när vi är ”bortkopplade” från den omgivande världen. När vi inte fokuserar på någon speciell uppgift och i stället ägnar oss åt mer självreflekterande tankearbete.

Forskarna kunde även se att favoritmusiken, till skillnad från annan musik, får oss att koppla bort de delar av hjärnan som associeras med minnesbildning.

– Troligen skapar favoritmusiken inte några nya minnen. I stället väcker den gamla minnen och känslor till liv.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.