Ett skelett från en Allosaurus på Sotheby's auktionshus i Paris. Foto: Arkivbild: TT

Dinosaurieskelett säljs på auktion

Uppdaterad
Publicerad

Bara du är tillräckligt rik kan du ropa hem ett äkta dinosaurieskelett att ha i vardagsrummet. Efterfrågan på den här typen av föremål ökar menar forskarvärlden som varnar för att evolutionshistoriskt viktiga fossil nu säljs till privatpersoner.

Den brittiska auktionsfirman skriver i sitt informationsblad att det cirka tio meter långa skelettet borde ge en ”wow-effekt” i lyxiga vardagsrum. Det ungefär 150 miljoner år gamla skelettet som kommer från en Allosaurus väntas auktioneras ut i november för upp emot 6,4 miljoner svenska kronor.

– Det är väldigt olyckligt ur vetenskaplig synpunkt för det gör att allt mer viktig information går förlorad. Varje skelett är viktigt eftersom de totalt sett är så få. De kompletterar varandra och berättar om hur livet utvecklats på planeten, säger Lars Werdelin som är professor i Paleontologi vid Naturhistoriska riksmuseet.

Blev trend i Hollywood

Efterfrågan på den här typen av föremål och fossil har dessutom ökat den senaste tiden.

– Varje år uppskattar jag att mellan två till fem auktioner sker där rester av eller hela dinosaurieskelett auktioneras ut. Det har skett bland annat i Frankrike, England och USA. För två-tre år sedan var det till exempel väldigt trendigt att skaffa sig skelett i Hollywood för att skryta med, men även vissa företag har haft det i sina foajéer har jag sett, säger Lars Werdelin.

Även i Sverige skulle det vara lagligt att sälja dinosaurieskelett.

– Fossil faller mellan stolarna i lagstiftningen. Så länge skeletten är lagligt införskaffade så får de auktioneras ut. Svensk lagstiftning skyddar utrotningshotade djur men inte utdöda, säger Lars Werdelin.

”Tror intresset kommer vara stort”

Auktionen av Allosaurus-skelettet kommer äga rum den 25:e november.

– Vi är mycket nöjda med att kunna erbjuda det här skelettet till våra kunder och tror att intresset kommer vara stort både i Europa och i Asien, skriver Rupert van der Werff som företräder auktionsfirman Summers Place Auctions.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.