Många kryp i hemmet. Foto: Bertil Ericson/TT

Ditt hem – ett mindre zoo

Uppdaterad
Publicerad

De märks oftast inte. Men de finns där hemma – en massa oinbjudna gäster i form av spindlar, flugor och skalbaggar. Nu har forskare räknat efter hur många inneboende det kan handla om.

I mattorna, nere i engolvspringa, under blombladen. Överallt gömmer sig olika djur somvi mer eller mindre frivilligt måste dela våra hem med. Det kanhandla om ganska många kryp, visar en ny, amerikansk undersökning.

Flugor, spindlar och skalbaggar

Rum efter rum gick forskarna igenom 50 fristående hus i NorthCarolina i USA. De räknade och kategoriserade alla leddjur de kundehitta, som olika sorters spindlar och flugor. När de var klarakunde de konstatera att de hittat totalt 579 olika leddjur från 304familjer.

I varje hem fanns i snitt hundra olika arter som mankunde skilja åt med blotta ögat, enligt studien som publiceras itidskriften Peer J. De vanligaste grupperna var olika flugor,spindlar och skalbaggar.

Det visade sig också att bara fem avtotalt 554 undersökta rum, var helt fria från någon typ av leddjur.Men alla kryp som forskarna fann är förstås inte några permanentahyresgäster.

”Många av leddjuren vi hittade hade utan tvekanvandrat in, följt med in på plockade blommor eller på något annatsätt råkat introduceras i hemmen. Eftersom de inte är anpassade föratt överleva i våra hem dör de oftast ganska snabbt”, skriver MattBertone, entomolog vid North Carolina State University och studienshuvudförfattare, i ett pressmeddelande.

Inga farliga

Undersökningenär alltså gjord under amerikanska förhållanden, i North Carolinasom har varmare klimat än Sverige.

– Det är artrikare på småkryp julängre söderut du kommer, överlag. Så man kanske inte kan vänta sigfullt så många uppe hos oss, men det finns absolut ett gäng arter ivåra hem, både insekter och spindlar och en del annat, sägerspindelexperten Kajsa Mellbrand.

Det handlar både om kryp som finnsi våra hem året om och sådana som dyker upp under årets varmaremånader.

– De flesta vet inte ens om att man har en massa kvalsteroch spindeldjur och annat, de bara finns där och gör varken fråneller till.

Men de som angriper både oss, våra livsmedel ochmaterial, de vill man ju inte ha. Men det finns ju inga som ärfarliga, och där skiljer ju Sverige sig åt lite från andra länder,säger Thomas Persson Vinnersten, biolog på Anticimex.

”Blirjätterädda”

En husspindel har nog många stiftat bekantskap med därhemma någon gång. Speciellt under hösten kan man stöta på dem, dåhannarna ger sig ut för att leta efter honor.

– Annars sitter de iett hörn och märks inte så mycket, men då vandrar de omkring. Detgör att folk blir överraskade av dem, när man till exempel hittardem nerramlade i ett badkar. De kommer inte upp igen eftersom deinte kan klättra på släta ytor och så hittar folk dem och blirjätterädda, säger Kajsa Mellbrand.

En del kanske kan tycka att detär läskigt att vi inte är ensamma där hemma. Men det är viktigt attkomma ihåg att det bara är en bråkdel som kan göra skada.Spindlarna bör man se som nyttodjur, tycker Kajsa Mellbrand.

– Deär rovdjur, det är alla spindlar, de gör absolut ingen skada för deäter inte på något vi äter eller på några föremål. De äter andrasmåkryp, som mycket väl kan vara skadedjur som vi inte vill hainne.

Fakta: Leddjur

Är en huvudgrupp bland djurendär bland annat spindlar, insekter och kräftdjur ingår.

Även de nuutdöda trilobiterna räknas in bland leddjuren.

Antalet beskrivnaarter låg 2009 på 1,3 miljoner.

Det som utmärker dem är att de intehar något skelett inne i kroppen, utan ett yttre, som är som enhård hud. För att de ska kunna växa behöver de ömsa skinn, eftersomhudskelettet inte töjs.

Kropparna består också av olika segment somibland sitter ihop i tydliga kroppsdelar.

Det minsta leddjuret,gallkvalstret, är bara 0,09 millimeter långt. Det största ärlangusten, ett kräftdjur som kan bli 60 centimeter långt.

Källa:Nationalencyklopedin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.