Foto: TT

Drönare vid din ytterdörr – snart en verklighet

Uppdaterad
Publicerad

Flera företag utvecklar nu flygande drönare som ska användas för att levera försändelser och nödhjälp. Google har just provflugit sin prototyp.

Amazon och Google är två stora företag som just nu arbetar om att utveckla drönartekniken för kommersiella ändamål. Termen drönare eller UAV används oftast om en flygfarkost som styrs utom visuellt synhåll. Den kan styras direkt via länk eller via något slags programmerad automatik.

I fallet med Googles drönare handlar det om att utnyttja företagets kunnande och marknadsposition inom kart- och sökteknik.

Målsättningen är att utveckla drönare som flyger per automatik och levererar försändelser från luften. Det skulle kunna handla både om vanliga paket och om nödförsändelser vid olika katastrofsituationer. Maxvikten på det som kan levereras är 1,5 kilo på de drönare som nu provas ut.

Med större versioner kan lastkapaciteten ökas.

Inte problemfritt

Själva flygtekniken bakom drönarna är mycket enkel och i dag kan snart sagt vem som helst skaffa farkoster som inte stort skiljer sig från dem Google provar ut.

Det som är både svårt och kontroversiellt är hur dessa drönare ska styras och var de får flyga. Den amerikanska luftfartsmyndigheten FAA har i dag strikta regler för drönare och medan privatpersoner inte har några problem att få flyga modellflygplan och liknande, så är regelverket betydligt hårdare för kommersiella aktörer.

Detta är ett av skälen till att Google valt att förlägga utprovningen av sina drönare till Australien i ett första skede.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.