Ovanlig sensommarvärme beror på en kombination av klimatfenomenet El Niño och global uppvärmning enligt klimatforskare. Foto: TT

”El Niño” bakom europeisk värmebölja

Uppdaterad
Publicerad

Augusti och september har varit ovanligt varma månader i Sverige och i hela Europa. I Sverige har vi inte haft så höga temperaturer i augusti och september sedan 1930-talet.

Väder väcker känslor och prognoser skapar förhoppningar och oro. Vi njuter och vi klagar, och sällan är det helt perfekt. Men lyfter vi väderfunderingarna från vår vardagliga horisont finns det all anledning att vara oroad menar Ralf Doescher, klimatforskare på SMHI. Vi frågade honom vad den nuvarande värmeböljan beror på.

Enligt Ralf Doescher är rekordvärmen vi upplever just nu förväntad och han menar att den med stor sannolikhet beror på en kombination av global uppvärmning och klimatfenomenet El niño. El niño uppstår ungefär var 5:e till var 8:e år på grund av att stora vattenytor i Stilla havet blir så pass uppvärmda att det påverkar atmosfären och den globala temperaturen. Efter El Niño kommer La Niña och då blåser vindarna från Stilla havet starkare och mer ihållande än vanligt och det blir istället ovanligt kallt.

–I augusti sattes ett nytt globalt rekord med den högst uppmätta temperaturen sedan de globala mätningarnas början. Klimat och temperaturer svänger alltid upp och ner, men den långsiktiga trenden är ytterst oroväckande. Vi ser globalt högre medeltemperaturer och klimatförändringar med lokalt mer extrem nederbörd och starkare värmeböljor. Mindre havsis i Antarktis och höjda vattennivåer, säger Ralf Doescher.

Ska man då njuta av de nästan tropiska sensommardagarna utan gnagande oro?

–Vi går mot ett varmare klimat som sagt, men det är svårt att med absolut säkerhet förklara varför just augusti och september 2016 är så varma. Det krävs mycket längre mätperioder på upp till 300 år för att få ett statistiskt pålitligt resultat. Om vi tittar tillbaka tio månader så upplevde vi även då rekordvärme med en ovanligt varm november i Sverige. Är det så att vi har så hårt belastade ekosystem och samhällssystem eller beror det på andra omvärldsfaktorer? Vad dessa täta rekordtemperaturer betyder kan vi bara spekulera i, säger Ralf Doescher.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.