Elektroniska gnuggisar kan revolutionera vården

Uppdaterad
Publicerad

De ser ut som leksakstatueringar som gnuggas fast på huden. Nu har forskare tagit fram en liknande typ av snabbtatueringar, som också läser av kroppens hälsostatus och kommunicerar med en dator via radiosändare.

Det handlar om avancerad elektronik, men det är egentligen inte det minimala och tunna formatet som är den stora nyheten, utan att forskarna lyckats göra elektroniken elastisk. Till skillnad från vanliga kretskort kan den här elektroniken sträckas ut som ett gummiband och följa med hudens rörelser.

Forskare vi University of Illionis i USA har sedan byggt in denna mikroelektronik i en sorts gnuggisar som liknar den typ av tatueringar som barn gnuggar fast på huden när det är barnkalas.

Inne i dessa elektroniska gnuggisar finns bland annat EKG-mätare, temperaturmätare, mikrofon, radiosändare och annan elektronik. Kort sagt kan tatueringen ha koll på vad som händer inne i dig, och skicka informationen till en dator.

Kan ersätta EKG

Det här kan ersätta dagens EKG-mätningar inom vården, menar Klas Hjort, professor i mikroelektronik vid Uppsala universitet.

– Ja, det kan absolut ersätta EKG, särskilt bra är den här lösningen när man vill göra kontinuerliga mätningar över hela dagar.

– Det intressanta med den här utrustningen är att man kan använda den både hemma, på träningen eller inom sjukvården, och att man kan ha den på sig utan att den stör.

Gnuggisen bäddas in i en vattenlöslig plast, och fastnar på huden med hjälp av fukt, precis på samma sätt som den typ av låtsas-tatueringar som barn använder.

Inbyggda solceller

Att förse gnuggisarna med elektricitet är ett av de områden som man arbetar vidare på. I försöken nu fästes ett litet batteri vid gnuggisen, men planen är att hudelektroniken ska vara självförsörjande på el, med hjälp av solenergi.

– De arbetar även med att bygga in solceller i guggisarna, säger Klas Hjort.

Tatueringarna kan också mäta hjärnaktivitet när de fästs på huvudet, men det handlar fortfarande bara om att hålla koll på kroppens hälsonivåer.

– Det finns ju spännande tankar om kommunikation mellan människor direkt via hjärnaktiviteter, men det är nog mest på science-fiction-stadiet ännu, säger Klas Hjort.

I stället kan man ha nytta av elektroniken bland annat när läkare och forskare vill mäta aktiviteter i hjärna och muskler med EEG och EMG.

– Om vi vill förstå bättre hur våra hjärnor fungerar i verkliga livet så bör vi inte nöja oss med att använda EEG-studier av hjärnaktiviteter i laboratorier, säger Todd Coleman, som har lett den nya studien.

Forskarna i USA har också byggt in en primitiv mikrofon i minimalt format i gnuggisarna, och genom att fästa gnuggisen på halsen har den i försök kunnat användas för rörelsehindrade att med röstkommandon styra elektroniska hjälpmedel i deras omgivning.

Forskarnas egen artikel om deras lösning med elektroniska gnuggisar publiceras i det senaste numret av den vetenskapliga tidskriften Science.

Linus Brohult

SVT Vetenskap

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.