Foto: TT

Experten: Därför kan tidig mensdebut vara farlig

Uppdaterad
Publicerad

Fem frågor till Måns Palmstierna, gynekolog vid ungdomsmottagningar i Skåne och expert på endometrios, om socker och tidigare mensdebut.

Vad menas med tidig mensdebut?

– Det finns avvikelser där så unga som sexåringar får mens, men då har man oftast fel på sin hypofys och bör gå i behandling. Genomsnittsåldern i Sverige är ungefär tolv år. Debuttiden för första mens har sjunkit ganska mycket de senaste 100 åren, från 15 år ner till dagens 12. Den fortsatt minskade åldern för första menstruationen sedan 1960 talet vet vi inte riktigt vad den beror på. Levnadsförhållandena i vår del av världen har inte förändrats så mycket de senaste 30-40 åren.

Varför är det farligt med tidig mensdebut?

– En del kvinnors kroppar mår inte bra av att ha mens. De anlagen hade ingen betydelse för 100 år sedan. Men i dag visar det sig att kvinnor som har kraftig mens, vilket de som får tidig debut ofta har, kan få problem med ett outvecklat immunförsvar som gör att det också blöder in i magen. Då kan de utveckla en kronisk inflammation som kallas endometrios. Man tror att immunförsvarets olika delar är mer utvecklade vid 15 år, än vid 12. Kroppen är inte riktigt färdig.

– Dessutom ökar ju gapet mellan social och fysisk mognad. På 1800-talet var en 15-åring kanske mogen att skaffa barn, men i dag gör samhällets krav och normer att det nästan anses lite oansvarigt. För 100 år sedan skaffade man så många barn att man hade högst 60 menstruationer i hela sitt liv – i dag har man ungefär 400. Naturen brukar inte slösa med resurser och energi på det här sättet så vad är det som gör att kvinnor i dag har mens i drygt 18 år innan första barnet kommer?

Hur säker kan man vara på kopplingen socker och tidig mens?

– Jag tror att det finns en koppling och ju fler studier som görs desto mer säker kan man bli. Vi vet att vår bättre kosthållning sänkte mensåldern så kopplingen är logisk och tänkvärd. Sedan är frågan om det kan slå slint om vi överkonsumerar socker för tidigt. Vi har aldrig ätit så mycket socker som vi gör i dag. Sedan visar många studier även att olika kända miljögifter kan ha samma verkan.

Kan man göra någonting för att förskjuta debuten?

– Nej, jag tror inte vi har den möjligheten riktigt, eftersom vi inte vet vad som orsakar det här. Och sannolikt beror det inte på en enda enskild faktor. Det viktiga är att göra undersökningar och lära oss mer om vilken effekt miljögifter och kosthållning har. Och det borde ligga på de företagen som gör produkterna, inte på samhället.

Ska man vara orolig om man får mens tidigt?

– Nej, nu pratar vi om statistik, då flesta får inga problem. Man ska vara uppmärksam på om man får så ont att man har svårt att koncentrera sig i skolan eller blöder så kraftigt att man inte vågar gå dit. Då ska man be om hjälp. Men så länge man har en normal mens finns det ingen anledning att oroa sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.