Nya påfågelspindeln – både färgglad och dansant!

Uppdaterad
Publicerad

Till och med spindelfobiker kan gilla de här söta och färggranna spindlarna. Nu har sju nya arter av den australiensiska påfågelspindeln hittats.

Påfågelspindeln varken ser ut som eller beter sig som vanliga spindlar. Hanspindlarna bär vackra färgmönster på sina kroppar och bjuder gärna på en dansshow för att imponera på en hona.

Precis som hos påfåglar är det hanarna som skakar på bakkroppen och stolt visar upp sina färger för att försöka locka till sig de färglösa honorna. 

Den hanen som kan dansa snyggast och som har den vackraste färgkombinationen blir den som honan väljer som partner.

Nu har en australiensisk spindelfantast upptäckt sju nya arter av påfågelspindeln.  Efter de senaste tillskottet finns det nu 48 registrerade arter av påfågelspindeln som tillhör släktet hoppspindlar.

De nya arterna presenteras nu i tidskriften Peckhamia som specialiserat sig på forskningsnyheter om just hoppspindlar.

Dokumenterat spindlarna i över tio år

Australiensaren Jürgen Otto, som nu hittat de sju, hittills okända, arterna påfågelspindlar är en sann spindelvän. Till vardags har han ett annat jobb men tillbringar sin lediga tid att leta efter de små spindlarna. För att hitta dem krävs lite tålamod och god syn. Spindlarna blir inte större än 5 millimeter.

”Om du vet vad du letar efter så hittar du dem. Men jag har fått vara väldigt noga med att inte tappa bort dem och att inte mosa dem, särskilt när det gäller bebisspindlarna”, sa Jürgen Otto i en intervju tidigare i veckan i tidningen The Guardian.

Sedan 2005 har Jürgen Otto dokumenterat de kulörta spindlarna och lagt upp filmer på sitt Facebook-konto. Idag har han över 60 000 som följer hans arbete.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.