Jesper var tveksam men säger att läkaren gav intryck av att ingreppet var säkert och baserat på en beprövad metod. Läkarna på bilden har inget med händelserna i artikeln att göra. Foto: TT & SVT

Fick skadestånd efter misslyckad penisförstoring

Uppdaterad
Publicerad

Det är svårt att få upprättelse när man råkat illa ut i skönhetsbranschen. En av dem som drev sitt fall i rätten var Jesper, som efter en misslyckad penisförstoring polisanmälde läkaren som utfört ingreppet.

Allt började med att det 2009 hölls en kurs i penisförstoringar, där svenska läkare som jobbade med estetisk kirurgi fick lära sig att injicera substansen Macrolane.

Den då 22-årige Jesper och hans killgäng beslutade sig för att prova metoden på en privatklinik – och Jesper var först ut.

Skönhet utan skydd

Nu ställer han för första gången upp i en tv-intervju och berättar om ingreppet.

– Jag var sängliggande i sju veckor efter ingreppet. Jag mådde skit alltså. Jag kunde inte sitta, stå, ingenting. Jag låg och vred mig i olika positioner som kändes bäst för stunden.

Läkaren hade gått dagskurs

Jesper var tveksam men säger att läkaren gav intryck av att ingreppet var säkert och baserat på en beprövad metod. Det Jesper inte visste var att läkaren bara hade gått en dagskurs i penisförstoring och tidigare mest opererat bröst och ögonlock.

Jesper drabbades av inflammation och kontaktade omedelbart läkaren. Efter telefon-, sms- och mejlkontakt uppmanade läkaren Jesper att själv trycka ut Macrolanet.

Mejl ur tingsrättsdomen. Från läkaren till Jesper 19 oktober 2010:

”Hej, så länge det finns Macrolane undertryck innanför huden så kommer det sakta att sippra ut och såret läker inte. Kläm ut ALLT du kan klämma ut i duschen. Du har ett övertryck vid basen av penis så läker det inte. Tryck ut allt vid basen så läker det.”

– Han sa ”ta en dusch, bit i en handduk, ta två red bull och kläm ut det”. Eftersom jag redan hade vart hos en hel del läkare och ingen av dem hade avsikt att hjälpa mig så beslutade jag mig för att göra det. Det var en smärta som jag nog aldrig glömmer. Hur det sen såg ut i den duschkabinen det vet bara jag.

”Det var en hets”

Jesper har bestående impotensproblem. Efter att han tillfrisknat fick han göra invaliditetstester. Det blev många besök på sjukhus, för att träffa olika specialister och urologer.

Hur kom du på den här tanken att göra det här ingreppet?

– Det var en hets liksom. Vi var några stycken och vi hade sagt ”vi kör på det”. Jag hade egentligen inga brister med mig själv i den regionen, men jag trodde väl det. Egentligen var det baserat på andra grejer.

Möjligheten till ekonomisk ersättning vid skönhetsingrepp som gått fel, är starkt begränsad. Många får inte ens hjälp att korrigera felbehandlingen. Jesper räknas varken som patient eller konsument och har därmed varken skydd genom hälso- och sjukvårdslagen eller konsumentlagen.

Fick skadestånd

Jesper anmälde läkaren till Socialstyrelsen och polisen. Efter det följde en rättsprocess på tre år. I tingsrätten dömdes läkaren för vållande till kroppsskada, men friades i hovrätten för att preskriptionstiden för brottet gått ut.

Dock konstaterades att läkaren hade gjort sig skyldig till vållande till kroppsskada och han dömdes att betala skadestånd på 167.280 kronor till Jesper.

– Jag bryr mig inte så mycket om pengarna i sådana här lägen. En frisk människa önskar sig tusen saker, en sjuk människa önskar sig en sak.

Nu vill Jesper rikta skarp kritik mot skönhetsbranschen. 

– Det är ju laglöst land. Det finns inget skydd, det är vilda västern i den här branschen. Det är förkastligt alltså, att man är så utsatt.

”Gör det inte”

I våras valde riksåklagaren. RÅ, att överklaga hovrättsdomen till Högsta domstolen och menade att läkaren borde dömas för grovt vållande till kroppsskada, ett brott som inte preskriberats. Men för en månad sedan beslutade HD att inte ta upp fallet.

Jesper vill nu sätta punkt och varna andra som funderar på att göra ett ingrepp.

– Gör det inte. Se dig själv i spegeln och älska vad du ser istället.

Fotnot: Jesper heter egentligen någonting annat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skönhet utan skydd

Mer i ämnet