Fiskar och kräftor skjuts upp från Kiruna

Uppdaterad
Publicerad

Just nu samlas ett gäng tyska forskare i Kiruna för att skjuta upp smådjur i rymden. – Det här är våra astronauter, säger den tyske forskaren Christian La Forsche och visar på pyttesmå fiskar och kräftor vid rymdbasen Esrange i Kiruna.

Forskarna vill testa balanssinnet i tyngdlöst tillstånd inför en kommande Mars-resa, och fiskar och kräftor har ett balanssinne som liknar människans berättar Chrstian La Forsche.

Just nu är ett tiotal tyska forskare på plats i Kiruna.

Rymdbasen Esrange i Kiruna och norska Andöya är de enda uppskjutningsplatserna för raketer i Europa i dag.

– Det är trångt ute i Europa, mycket folk, och mycket flyg. Därför vill forskarna komma hit till Kiruna och testa, säger Mikael Työrä, projektledare vid svenska rymdbolaget i Kiruna.

Japaner på ingång

De senaste åren har uppskjutningarna hela tiden ökat, i år är det all time high och semester har fått flyttas för personalen.

Nu i maj kommer en grupp japanska forskare som vill testa hur en ny typ av överljudsplan klarar att passera ljudvallen.

Japanerna har byggt två plan, berättar Työrä. Båda planen ska krascha efter att försöken har genomförts. Det är billigare att låta planen krascha än att låda dem landa, säger Mikael Työrä.

Satelliter nästa steg

Vid rymdbasen Esrange i Kiruna jobbar ett 100-tal personer. Planer finns på att bygga ut basen både med nya lokaler men även för att kunna skjuta upp satelliter från Kiruna i omloppsbana runt jorden.

– Tekniskt skulle det kunna gå. Det handlar i så fall om mindre satelliter. Rymdbolaget utreder frågan men det kommer nog att ta några år innan vi får se en satelittuppskjuningar från Kiruna, avslutar Mikael Työrä.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.