Fiske förbjuds i stort havsreservat

Publicerad

Vattnen norr om Nya Zeeland ska förvandlas till ett av världens största havsreservat. I området, ungefär lika stort som Frankrike, kommer det att råda totalförbud för fiske och gruvdrift, enligt premiärminister John Key.

Kermadec Ocean Sanctuary är hem till flera utrotningshotade arter, inklusive valar, delfiner och sköldpaddor. Tillkännagivandet, som gjorde i FN:s generalförsamling, kom dock som en överraskning för landets fiskeexportindustri.

– Utan förvarning från regeringen så behöver industrin tid för att överväga alla konsekvenser, säger George Clement som är ordförande för branschorganet Seafood New Zealand.

Enligt Clement ska fiskeförbudet även omfatta tonfisk, som är den fjärde största fiskexportgruppen. Lagförslaget ska läggas fram för regeringen nästa år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.