Fläskkött stoppar näsblod

Uppdaterad
Publicerad

Vilken grad av smärta känner människor när de tvingas beskåda dålig konst? Hur reagerar en ren när den ser en människa utklädd till en isbjörn? Det är några av frågorna som fick svar när årets Ignobelpris delades ut på Harvard igår kväll.

Ignobelpriset delas varje år ut till forskning som vid första anblick lockar till skratt, men sedan får oss att tänka till. Priserna har sedan 1991 delats ut vid en ceremoni vid Harvard University och de 10 kategorierna varierar lite från år till år.

Bland årets pristagare fanns bland annat ett forskarlag som undersökt hur effektivt det är att behandla näsblod genom att stoppa strimlor av fläskkött i näsborrarna. Forskarna är stolta över att vara de första som undersökt detta sätt att stoppa livshotande och okontrollerat näsblod.

Bananskal och jesusbilder i rostebröd

Andra mycket uppmärksammande pris i årets utdelning är till exempel de japanska forskarna som räknat ut exakt hur halt ett bananskal är och hur det går till när man halkar på det. Även den kinesiska grupp som försökt förstå vad som händer i hjärnan på människor när de ser en bild av Jesus ansikte i en skiva rostat bröd.

För att inget ska bli för komplicerat eller långtråkigt får pristagarna bara en minut på sig at förklara sina resultat på scenen. Överskrids tiden börjar ett barn plötsligt skrika: ”Sluta prata, jag har tråkigt!”

Vem som helst kan nominera vem som helst till Ignobelpriset. Förra året vanns priset av en svensk forskargrupp från Lund som tagit reda på hur dyngbaggar hittar rätt i mörker med hjälp av stjärnhimlen.​

Priset delas ut av den vetenskapshumoristiska tidskriften ”Annals of Improbable Research” och tanken är enligt prisets kriterier att forskningen först ska locka till skratta, sedan få oss att tänka. Namnet på priset är en ordlek med Nobel och engelskans ignoble som betyder oädel, simpel eller ovärdig. Fast det betyder inte att den forskning som belönas är oseriös — bara annorlunda.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.