Flugornas flykt

Uppdaterad
Publicerad

Naturens egna jaktplan är inte getingar, vad än tecknade serier vill få dig att tro. Med hjälp av tre höghastighetskameror har bananflugans flykt filmats. När den är hotad kan flugan svänga på en bråkdel av en sekund.

Bananflugan flyger likt ett flygplan. Den kan korrigera sin kurs lite, ungefär som ett flygplan gör med bakrodret. Eller så kan den svänga kraftigare, en så kallad pitch and roll. Det betyder att den dyker eller stiger samtidigt som den lutar för att ta svängen bättre. Vid hot använder bananflugan den senare tekniken för att komma undan. På en bråkdel av en sekund har den bytt riktning.

– Det fascinerande är att flugan kan göra sådana avancerade manövrar så snabbt, säger Gunilla Efraimsson, Professor i aerodynamik på KTH.

Det går fem gånger snabbare för flugan att svänga på det här viset. Filmerna spelades upp i en hastighet 300 gånger långsammare än verkligheten. 3 566 vingslag från 92 olika flykter har filmats. De kvicka vändningarna får gruppen med forskare från universitetet i Washington att tro att flugorna har nervbanor specialiserade att reagera just på det här viset.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.